Днес, на 16 февруари, в 19:57 ч. българско време от

...
Днес, на 16 февруари, в 19:57 ч. българско време от
Коментари Харесай

Ракета Рокот успешно изведе спътника Sentinel-3A!

Днес, на 16 февруари, в 19:57 ч. българско време от космодрума Плесецк излетя ракетата “Рокот ” с ускорителния блок “Бриз-КМ ” и 1150-килограмовия сателит Sentinel-3A. Това е третият сателит към програмата на Европейската галактическа организация “Коперник ” и на борда си носи общо четири мощни инструмента за наблюдаване на Земята.

Около пет минути след изстрелването беше извършено първото запалване на ускорителния блок “Бриз-КМ ”. Около 70 минути по-късно бе извършено второто запалване, след което спътникът бе въведен в плануваната орбита на 815 километра над Земята.

Първият сигнал от новия сателит бе получен 92 минути след изстрелването от шведската станция Кируна. Беше доказано, че слънчевите панели са се разгърнали сполучливо и Sentinel-3A е в чудесно положение. Очаква се той да бъде въведен в употреба в границите на пет месеца.

Както към този момент загатнах нагоре, това е третият сателит, който бе изстрелян към европейската стратегия “Коперник ”. Програмата има за цел мониторинг на околната среда и се възнамерява в нейните рамки да бъдат изстреляни общо шест спътника. Спътниците Sentinel мерят температурите на морската вода, следят равнището на морското ниво и вършат оценка на дебелината на морските ледове.

Следващият сателит от програмата Sentinel-3B ще бъде изстрелян следващата година.

Данните от спътниците Sentinel са свободно налични в целия свят и са безвъзмездни за всички консуматори!

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР