Днес министърът на иновациите и растежа , в качеството си

...
Днес министърът на иновациите и растежа , в качеството си
Коментари Харесай

Министър Пулев назначи членовете на Надзорния съвет на Фонда на фондовете

Днес министърът на нововъведенията и растежа, в качеството си на принципал на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД (Фонд на фондовете), назначи трима членове на Надзорния съвет на сдружението – Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков.

Надзорният съвет се назначава в осъществяване на Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 година за смяна в устава на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД и прекосяване от едностепенна форма на ръководство – директорски съвет – в двустепенна – директорски и контролен препоръки.

Назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и транспарантни политики  във Фонда на фондовете и по отношение на положителните практики в промишлеността.

В досегашната конструкция има централизация на власт и пълномощия в ръцете на Управителния съвет, а посредством новата това ще се отстрани. Така се реализира по-добър надзор върху вземането на решенията, повече бистрота и цялостна гласност на работата на Фонда, аргументира решението си министър Пулев. Това е значимо, тъй като Фондът ръководи забележителен запас на българския поданик и на европейските ни сътрудници.

Напомняме, че в рекордно къс период – от 16 август до 3 октомври – Европейска комисия утвърди и новата стратегия „ Конкурентноспособност и нововъведения в предприятията “ (2021 – 2027) в размер на 3 милиарда лева, част от които са за финансови принадлежности. Към момента главният запас на Фонда е 1,2 милиарда лева, а за новия програмен интервал – до 2027 година, ресурсът на сдружението е с източник  - стратегиите, ръководени от МИР.

Днес съставът на Надзорния съвет е запълнен от уважавани експерти и водещи специалисти в региона на ръководството на дългови и дялови финансови принадлежности.

Тримата членове се назначават до конкурс, според Закона за обществените предприятия.

*Следват биографични данни Биографични данни и професионален опит на членовете на Надзорния съвет на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД

Венцеслав Аврамов:

Има над 17-годишен опит в одит, съвещания по покупко-продажби и ръководство на частен капитал. Представител за България и района на водещи интернационалните капиталови фондове. От 2014 година е член на Управителни и Надзорни препоръки на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в сдружение за ръководство на недвижими парцели. Завършил е стопанска система и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград.



Николай Генчев:

Има дълготраен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също по този начин и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия район. Николай Генчев с изключение на вложител, е и наставник на млади бизнесмени. Има забележителен опит и в създаване на сполучливи екипи, определящи пазарните трендове; в реструктуриране и реорганизиране на бизнеси; в осъществяване на знакови стратегически промени; в структуриране на финансови и капиталови артикули. Опитът му е и сферата на цифровата промяна във финансовия свят, в това число финтех, както и спонсориране на вътрешно-фирмени нововъведения. Генчев е магистър по стопанско ръководство (MBA) от Софийския университет. Завършил е многочислени професионални образования и курсове, в това число в Харвардското бизнес учебно заведение. Убеден почитател на личностното развиване през целия живот.



Николай Марков:

Има над 20-годишен, в това число и управнически, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и стопански разбори, планово финансиране, покупко-продажби, инспекции (due diligence), регулаторно сходство (compliance) и други планове в международни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Николай Марков е работил и по редица планове за финансови институции, включително за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, световни финтех компании. Член е на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители в България. Завършил е финансово и банково ръководство в Университет на Пирея – Гърция. Сертифициран финансов анализатор (CFA) и самостоятелен оценител.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР