Днес министър-председателят акад. Николай Денков замина на еднодневно посещение в

...
Днес министър-председателят акад. Николай Денков замина на еднодневно посещение в
Коментари Харесай

Колко важни са румънците за нас и защо все си оставаме отдалечени?

Днес министър-председателят акад. Николай Денков отпътува на еднодневно посещаване в Румъния, където ще се срещне с премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку. Тази аудиенция е от изключителна значимост за България, тъй като в случай че успеем да работим дружно с Румъния и се обединим в общите си ползи, бихме могли да се превърнем в сериозна балканска и европейска мощ.

Като население, България и Румъния дружно наброяват към 27 милиона души. Това е брой, който по никакъв начин не е за занемаряване. Важен стопански плюс е фактът, че от дълго време към този момент румънците са най-големия дял от задгранични туристи, които посещават страната ни, а не съветските или украинските, както се смяташе до момента. Като прибавим, че северните ни съседи са богати на газ и нефт, то българо-румънските връзки се оказват приоритет за външната политика на страната ни.

Освен всичко това, Румъния в действителност съставлява естествената ни врата към Европейския съюз, а не Сърбия, която от край време е враждебна към България и не е част от Блока.

Друг общ интерес за двете страни е да сме обединени във военно отношение. Първо, поради войната в Украйна, която се явява комшия и на двете. И второ, поради общото ни участие в НАТО. А и България и Румъния нямат безусловно никакви политически искания една към друга, без малцинствено напрежение, каквото имаме ние със Северна Македония.

Но освен България има полза от положителните си връзки със северната ни съседка. Ние сме връзката на румънците с Гърция, а и огромна част от тях избират нашите по-топли и по-добре устроени черноморски и планински курорти.

За страдание в близкото минало имаше спънки за развиването на тези по този начин значими за нас връзки, които се показваха в това късогледи политици да пазят ползите на Русия, която още от времето на Съюз на съветските социалистически републики не желае да има свързани енергийно, пътно, военно и стопански балкански страни тъй като са по-трудни за въздействие и операция.

Доказателство за това е, че в продължение на години беше позволено да има единствено един мост през Дунав, който свързваше двете страни. За съпоставяне единствено в един град, като Будапеща да вземем за пример, над Дунав са построени цели 8 моста. Да се построи мост не е някакво велико събитие, само че не беше направено, тъй като тази съгласуваност би могла да акумулира обща икономическа и всякаква друга сила.

Дано новото проевропейско държавно управление осъзнае значимостта на българо-румънските връзки по търговски, стопански и отбранителни аргументи. А в случай че направи същото и с южната ни съседка Гърция, трите страни ще се превърнем в сериозен европейски фактор, с изход на няколко морета, преобладаващ източната част от Европа и целия Балкански полуостров.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР