Днес милиони гласоподаватели ще дадат своето доверие на един от

...
Днес милиони гласоподаватели ще дадат своето доверие на един от
Коментари Харесай

Президентските избори в Турция – накъде ще поеме страната

Днес милиони гласоподаватели ще дадат своето доверие на един от тримата претенденти за президент.


Анализаторите регистрират, че днешните избори са едни от най-оспорваните в най-новата история на Турция, защото настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган се изправя против двама претенденти на опозицията.

Първоначално беше доказано присъединяване на четирима претенденти за президент в идния избор: Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже и крайнодесният претендент Синан Оган. В четвъртък следобяд бе оповестено, че Индже се отхвърля от конкуренцията. Очакванията са, че главната борба ще бъде сред водачите на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) Ердоган и на Народнорепубликанската партия (НРП) Кълъчдароглу.

Кандидатът на опозицията завоюва поддръжката на останалите петима водачи на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два огромни града - Истанбул и Анкара.

Коалицията даде обещание да обърне наклонността на оттегляне от демокрацията и репресиите против свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да отстрани въведената от него мощна президентска система, която концентрира голяма власт в ръцете му.

Вотът се счита за решителен както за ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), по този начин и за опозицията. Опозиционният блок, формиран от шест партии, е най-силният противник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган по време на повече от дузина избори, в които е взел участие през последните две десетилетия. Опозицията, представлявана от водача на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу в президентските избори, вижда в тях финален късмет да победи Ердоган, който от години господства политическия пейзаж като министър-председател и президент.

Освен против Кълъчдароглу от Националния алианс, Ердоган ще се състезава и против Алианса " Ата ", формиран от по-малки, националистически партии, които издигнаха кандидатурата на учен Синан Оган.

Мухарем Индже, единственият претендент без алианс, отпадна от конкуренцията в четвъртък, макар че името му ще остане в бюлетините.

Как ще се гласоподава за президент?

Тъй като изборите за Велико национално заседание на Турция и за президент се организират един път на пет години в един ден, гласоподавателите ще слагат две обособени бюлетини за президент и депутати в еднакъв плик, който ще пуснат в изборната урна.

През юли 2018 година, когато президентът Ердоган встъпи в служба за втори мандат, Турция мина от парламентарна към президентска система на ръководство.

Президентът на Турция се избира посредством система за гласоподаване в два тура, при която претендентът би трябвало да получи безусловно болшинство или повече от 50 % от гласовете в цялата страна.

Ако никой от претендентите не успее да получи болшинство, спечелилият се дефинира на втори тур сред двамата претенденти с най-вече гласове от първото гласоподаване.

Турската изборна комисия дефинира 28 май като дата за възможен балотаж.

За да има право да се кандидатира за президент, лицето би трябвало да е турски жител на възраст минимум 40 години и да е приключил висше обучение - бакалавърска степен в която и да е област.

Бюлетината за президентските избори ще съдържа имената, партийната принадлежност и фотосите на всички претенденти. Гласоподавателите слагат щемпел " да " (evet) за определения от тях претендент.

Тъй като президентът се избира директно от народа за петгодишен мандат, той не може да бъде отхвърлен от служба преди края на мандата си.

В качеството си на държавен глава президентът има доста изпълнителни пълномощия, разказани в Конституцията. Те включват обявяване на закони, назначение на заместници, министри и висши държавни ръководители, одобрение и обявяване на интернационалните контракти, образуване на външната политика и установяване на политиката за национална сигурност.

По данни на Висшия изборен съвет (YSK) на 14 май ще имат право да гласоподават 64 милиона турски жители, като в страната и чужбина.

В Турция изборите ще стартират на 14 май в 8:00 часа локално време и ще приключат в 17:00 часа.

Прогнози

Кемал Кълъчдароглу, единственият претендент на опозицията на президентските избори в Турция, изпреварва настоящия държавен глава Тайип Ердоган, сочат резултатите от изследвания на няколко социологически организации. За Кълъчдароглу биха дали своят вот 48,9% от гласоподавателите, а за Ердоган - 43,2%.

В същото време за парламент гласоподавателите са склонни повече да гласоподават за ръководещата сега Партия на справедливостта и развиването – 34,4%, а за най-голямата Народнорепубликанска партия – 29,5% (според организация PolitPro).

Според една от най-авторитетните социологическа организация KONDA, Кълъчдароглу води в изследването с 49,3%, следван от Ердоган с 43,7%. Четвъртият кандидат, Синан Оган, е с 4,8% в изследването, извършено на 6 и 7 май.

Повечето от гласоподавателите на Индже и Оган биха предпочели Кълъчдароглу на възможния втори тур, оповестява организацията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР