Днес международен екип от спасители започнаха успешното изваждане на повърхността

...
Днес международен екип от спасители започнаха успешното изваждане на повърхността
Коментари Харесай

Започна извеждането на американския спелеолог, пострадал в пещера в Южна Турция

Днес интернационален екип от спасители започнаха сполучливото изваждане на повърхността на американски пещерняк, попаднал в капан на повече от 1000 метра подземен в Южна Турция, като го реалокираха на половината път до повърхността.

40-годишният Марк Дики е бил на интернационална изследователска експедиция в пещерата Морка в планината Таурус в провинция Мерсин, когато получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра.

Повече от 150 спасители от Турция и други страни работят от дни, с цел да го спасят от третата по дълбочина пещера в страната.

" Медицинският ни екип работи в действителност интензивно, с цел да се опита да поддържа положението на Марк допустимо най-стабилно. От през вчерашния ден започнахме да подвигаме носилката и да го транспортираме през пещерата ", съобщи пред кореспонденти Джузепе Конти, ръководител на техническата комисия на Европейската асоциация за пещерно избавяне.

" Трябва да го вършим доста деликатно, тъй като не можем да рискуваме утежняване на изискванията за Марк. Затова би трябвало да внимаваме метър след метър. В момента носилката е на към 500 метра от повърхността. "

Годеницата на Дики, Джесика Ван Орд, която е била с него по време на експедицията, е останала на мястото на лагера и работи със избавителните екипи.

" Медицински доктор ще го съпровожда през целия път. В момента по маршрута го съпровождат италиански лекари. Медицинското положение на Марк сега е доста положително ", сподели Тулга Сенер, медицински координатор на комисията за избавяне на пещери.

Дженк Йълдъз, началник на турския орган за битка с бедствията AFAD в провинция Мерсин, съобщи, че Дики ще бъде изведен след два-три дни, " в случай че не срещнат никакви проблеми ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР