Днес лекарите прекарват голяма част от времето си, казвайки на

...
Днес лекарите прекарват голяма част от времето си, казвайки на
Коментари Харесай

Искате да се предпазите от инфаркт? Яжте по 6 пъти на ден!

Днес лекарите прекарват огромна част от времето си, казвайки на пациентите да ядат по-малко, а не повече. Това е на път да се промени, откакто учени откриха, че храненето най-малко шест пъти дневно би могло да е тайната за справяне със сърдечните болести.

Проучване сподели, че половин дузина ястия или закуски на ден могат да понижат риска от гибел в резултат на запушени артерии с повече от 30 на 100, спрямо яденето на 3 или 4 ястия на ден. Опасността понижава даже и в случай че общата дневна доза сила надвишава целесъобразните равнища от 2500 калории за мъжете и 2000 за дамите.

Тези открития може да доведат до преосмисляне на питателните привички. Здравните специалисти във Англия от дълго време поучават пациентите да се придържат към нормалните три хранения дневно, които са закуска, обяд и вечеря, както и да сведат до най-малко похапванията на сладки, мазни храни сред тях.

Но последното изследване, оповестено в Аналс оф епидемиолоджи, демонстрира, че това може да утежни здравето на сърцето. Учените зад проучването считат, че тялото по-добре може да метаболизира дребни количества сила. Големите и раздалечени във времето порции храна са по-склонни да претрупват системата на метаболизма, предизвиквайки съвършени условия за диабет вид 2 и по-големи мастни натрупвания, които са главните рискови фактори за сърдечно-съдови болести. Редовното похапване би могло да бъде положително за сърцето.

Изследователите обаче предизвестяват, че диетата с шест хранения дневно е добра единствено в случай че е богата на плодове и зеленчуци и с ниско наличие на нездравословни храни. Проучването на Университета Джон Хопкинс и Балтиморския университет е присъединило близо 7000 възрастни, които е проследило в продължение на повече от 14 години.

 Инфаркт

Резултатите посочили, че съвсем 30% от участниците били съгласни да се хранят шест пъти на ден, а 4% настояли да се хранят единствено един път или два пъти дневно. Тези, които се хранели постоянно, консумирали повече калории като цяло за деня, макар че при всяко настрана хранене приемали по-малко спрямо калориите в една порция на хората, които се хранели три пъти на ден. Също по този начин тези, които ядели по-често, били склонни да избират по-здравословни храни.

Когато откривателите ги наблюдавали след повече от десетилетие, разкрили, че при доброволците, които се хранели шест или повече пъти дневно, рискът да умрат от сърдечно-съдово заболяване бил с 32% по-нисък, в сравнение с при другите участници, които били с три или четири хранения дневно.

Изследователите са безапелационни, че хората, които се хранят по-често, е по-малко евентуално да имат огромна обиколка на талията или да бъдат с наднормено тегло. Диетологът Трейси Паркър от Британската сърдечна фондация съобщи, че следването на здравословна диета с постоянни и уравновесени хранения, богати на плодове и зеленчуци, варива, пълнозърнести храни и риба може да помогне за понижаване на риска от развиване на коронарна болест на сърцето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР