Днес легендарен американски журналист на 80 години, който има награда

...
Днес легендарен американски журналист на 80 години, който има награда
Коментари Харесай

Със съдействие от Русия Пентагонът изготви плана за иранската фалшива атака срещу Израел, за да предотврати голяма война в региона

Днес именит американски публицист на 80 години, който има премия Пулицър през 1970, удостоверява с друга информация това, което вчера прогнозира Николай Крушков, началник на бизнес катедра в УНСС. Според него деескалацията на напрежението сред Иран и Израел, което предвижда, значи неотложно, сензитивно и доста понижаване на геополитическия риск в световен проект.

Предлагаме ви публикацията на Сиймур Хърш, оповестена в seymourhersh.substack.com:

Военно решение на политически проблем

Прекарал съм огромна част от кариерата си в отразяване на прегрешенията на американската войска и по-лоши неща, изключително по време на войната във Виетнам, само че в този момент е време да приветствам гениалността на планиращия личен състав на Пентагона и оперативните офицери. Те увериха религиозното и военното управление на Иран, че може да отговори на следващото израелско убийство като изстреля повече от триста безпилотни самолета и ракети към израелски цели, тъй че колкото се може повече от тях да бъдат свалени в небето, преди да доближат земята. Това беше голяма случка, само че тя съумя.

Пентагонът всъщност се опълчи - дума, която предпочитам да употребявам - на външната политика на Белия дом на Байдън и НАТО, като се обърна скрито към един от най-близките съдружници на Иран - Русия - и убеди един върховен военачалник там да увери аятолах Хаменей, 84-годишния висш водач на Иран, че Америка разполага с ноу-хау за триумфа на тактиката.

Представете си го: двама от най-закоравелите врагове на администрацията на Байдън - Русия и Иран - се доверяват и работят с Пентагона и неговото управление, с цел да предотвратят смъртоносно възмездие за следващото израелско ликвидиране на ирански военачалник и шестима други иранци в Дамаск. 

Не ми е разрешено да назова имената на американските висши военни и съветници, които направиха по този начин, че да се реализира необикновената подправена ракетна офанзива. Но е значимо да се каже, че президентът Джо Байдън, чийто външнополитически екип не е взел участие в процеса, одобри високорисковия проект и обществено прикани министър-председателя Бенямин Нетаняху, чиято политическа кариера и персонална независимост зависят от продължаването на войната в Газа, и останалите израелски ръководители да не дават отговор на Иран. Разбира се, съгласно известията в израелската преса опцията те да подхващат контраофанзива остава огромна. 

" Планиращите щабове на Пентагона бяха помолени да предложат военно решение на политически проблем ", сподели ми един от замесените служители. " В противоположен случай аятолахът щеше да нападна, а Биби щеше да направи " своето " в отговор. Трябваше да се намесим в този момент, а не по-късно. И по този начин, помислихме къде се намираме и къде желаеме да бъдем. И трябваше да се включим в този момент, а не по-късно. Това означаваше, че трябваше да направляваме иранския отговор ". 

Очевидният боязън беше, че отговорът на Нетаняху на сполучлива офанзива с дронове и ракети ще бъде, както в Газа, сразяващ. Едно огромно израелско възмездие елементарно би могло да докара до нежелана война в Близкия изток.

Висшите планиращи щабове в Пентагона имаха директни контакти с сътрудниците си в Европа и се организираха незабавни съвещания с ръководителите на военновъздушните сили в Европа, като бяха заобиколени политическите ръководства там. " А кой познаваше най-добре иранците? " - попита риторично служителят: " Руснаците и британците ". Всъщност най-силните връзки на Иран в Европа са с Англия и Русия, чиито военни водачи споделят загрижеността за изключителната заплаха от ирански отговор на Израел.

Имаше всекидневен диалог сред американците и един почитан военачалник в Русия, който беше запитан какво съгласно него желае Иран. Отговорът беше доста съветски, по този начин ми беше казано: " Те просто желаят да си отмъстят и да потвърдят, че техните пишки са също толкоз огромни, колкото и на всички останали ". Подобен и по-конвенционален диалог имаше и с върховен английски офицер.

От тези диалози се разви гениалният проект. Защо да не накараме военновъздушните сили на нашите съдружници в Европа и Близкия изток да се съгласят да работят дружно, под американско управление, и с утвърждението на Иран да се възползват от бързия прогрес в противоракетната и безпилотната отбрана, с цел да разрешат на аятолаха да изстреля тези ракети и да си отмъсти, като разбере, че военновъздушните сили на Америка, Европа и Близкия изток ще ги проследят и унищожат всичките?

По време на тайното обмисляне, споделя служителят, на съдружниците на Америка е било казано: " Ще споделим цялата информация за изстреляните ирански безпилотни самолети и ракети, която съберем. " Имало е тежко съвещание с почитан израелски чиновник, който е бил осведомен, че Израел има две благоприятни условия:

първо - да завоюва лесно и да разреши на американската коалиция да унищожи ракетите или

второ - да загуби по сложния начин и да отговори с принуждение на несполучливата офанзива.

Ако изберете сложния метод, било казано на израелците, ще бъдете сами. 

По време на целия развой ръководителите на Пентагона сглобяваха проекта си, без да се съветват публично с президента Байдън или с който и да било в Белия дом. " Белият дом знаеше единствено, че иранците " желаят да отговорят с нещо на израелците, споделя служителят. Той добави, че на този ранен стадий от военното обмисляне " Белият дом не е имал потребност да знае повече ". 

Смяташе се, че в никакъв случай няма да има публично утвърждение за такава радикална тактика, макар че Байдън, за негова чест, когато по-късно му оповестиха, че аятолахът се е съгласил да приглуши отмъщението си, обществено се причисли към апела израелците да не дават отговор на несполучливата иранска ракетна офанзива. 

Изстреляните от Иран дронове и ракети бяха лесна цел. Бойните самолети на американската военноморска флота бяха подсилени с изтребители от Йордания, Британия, Франция, Саудитска Арабия и Израел, чийто достъп до околните бази им дава опция да презареждат и да устоят в отбрана и в полет в продължение на часове.


На фотография, направена на 14 април, се виждат светкавици от детонации в небето над Йерусалим, до момента в който израелската противоракетна система " Железен купол " прихваща ракети и дронове от Иран. Снимка: Jamal Awad/Xinhua via Getty Images.

Иранското управление комфортно изстреля ракетите и дроновете си в разстояние на девет часа, което способства за триумфа на ловците на ракети и дронове – дългият период даде на някои от изтребителите опция да презаредят. Два американски АУАКС – особено оборудвани стражеви самолети Е-3 – бяха най-ранно предизвестени, а проследяващите им системи бяха в подготвеност да оказват помощ за насочването на самолетите-ловци към техните цели. (Американските военноморски сили употребяват своя версия на АУАКС: Е-2 Хоукай). 

Водената от Съединени американски щати интервенция беше цялостен триумф като единствено няколко оръжия проникнаха в рамките на Израел. Единствената известна жертва е седемгодишно бедуинско момиче. Тя е била ударена и тежко ранена от шрапнел, паднал през покрива на дома им в пустинята Негев, наоколо до значимата за Израел военновъздушна база „ Неватим “, където са ситуирани съвременни самолети, способни да изстрелват нуклеарно оръжие. Тя се намира на трийсет километра северозападно от „ Димона “ – израелският нуклеарен реактор, който готви нуклеарни бомби от над петдесет години.

Беше ми казано от прочут израелец, че чиновниците на авиобазата са били категорично известени, евентуално от Иран, че ракетите, които са паднали наоколо до или на летището, не са били предопределени за реактора „ Димона “. Израелското военно управление публично популяризира фотоси на вредите, нанесени на територията на военновъздушната база.

Операцията е „ трябвало да има нулев сюжет “, сподели ми американски представител на властта, с цел да е несъмнено, че иранските балистични ракети няма да избегнат интернационалната армада и да ударят огромен град в Израел. Добави, че „ водачите са доста уверени и имат вяра, че могат да създадат каквото си изискат със своите АУАКС. Нямаше място за неточност. Беше смело. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР