Днес кметът на Карлово и областният управител на Пловдив ще

...
Днес кметът на Карлово и областният управител на Пловдив ще
Коментари Харесай

Министър Шишков: Държавата ще помогне със средства и с интелектуален капацитет на наводнените села

Днес кметът на Карлово и регионалният шеф на Пловдив ще бъдат да съвещанието на Министерски съвет, с цел да се откри метод, по който ще бъдат давани пари на засегнатите от наводненията села и по какъв начин ще бъдат възобновени. Държавата, както е пособия, ще помогне със средства и с потенциал като интелектуален капацитет.

Това съобщи в " Денят стартира " служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

По думите му сега всички институции, които могат да оказват помощ при почистване на наводненията, оказват помощ. Включила се е държавната компания " Автомагистрали " и чиновници от тол системата.

Шишков сподели обаче, че сега никой не може да направи сметката какви са вредите.

" Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в големи количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви ", сподели той.

Предстои огромна експертна работа и като възобновяване, и като строителство, планиране и цялостен разбор на обстановката. На процедура селата безусловно се нуждаят от чисто нова инфраструктура в главната си част, сподели той.

Сега оптимално бързо би трябвало да се разчисти земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. Следва доста значим миг за възобновяване на инфраструктурата на тези села - 4 или 5 моста са паднали, улиците са в извънредно тежко положение. Няма вода. Една от аргументите за това е, че няма ток и когато се възвърне зареждането, ще тръгнат и помпите. Но сигурно ще има вреди по водопроводната мрежа и ще би трябвало извънредно деликатно да пускат водоподаването, тъй като ще има и течове, и би трябвало да се внимава да не се залеят още веднъж селата, сподели министърът.

Трябва да се направи оценка на вредите и планове за възобновяване. По думите на министъра, когато има злополучие, може непосредствено да се разпореждат планове за възобновяване. Да се строи и без строителни бумаги в границите на бедствието и по-късно в процеса на строителството да се основават и книжата. Законът го разрешава тъкмо поради такива случаи

Много значимо е да се направи разбор за пропуските, само че можем да го създадем напълно независимо заради това, че служебният кабинет е от един месец.Най-важното е не да си трансферират институциите виновността една на друга, а да се помогне на хората, сподели той.

" Необходимо е да се направи разбор къде са пропуските, сигурно има пропуски, само че аз смятам, че главната причина е естественото злополучие ", счита министърът.

За интерконектора с Гърция министър Шишков съобщи, че при инспекцията в петък е имало голяма разлика от предходната инспекция. Има цялостна готовност за строителството, останах извънредно удовлетворен, сподели той.

До края на седмицата са останали две неща - асфалтирането на пътя и дотъкмяване на противопожарната отбрана.

Има прогрес за Акт 16, добави Шишков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР