Днес изтича срокът за внасяне на предложения между двете четения

...
Днес изтича срокът за внасяне на предложения между двете четения
Коментари Харесай

Изтича срокът за предложения между двете четения на промените в Изборния кодекс

Днес изтича срокът за внасяне на оферти сред двете четения на измененията в Изборния кодекс, предава БНР. На първо четене с гласовете на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ беше върнато смесеното гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина. 

Предложението на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели се чака още веднъж да срещне поддръжката на Движение за права и свободи и ГЕРБ.  " По този метод сме сигурни, че ще излязат доста български жители да гласоподават ", обяснява Мая Димитрова от вносителите на предлагането. 

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ стимулира поддръжката за връщането на хартиената бюлетина с думите:  " За нашите гласоподаватели е значимо да се върне различната опция за гласоподаване с хартиена бюлетина. Ние не разбираме за какво те да бъдат лишени от това право ". 

От Движение за права и свободи се чака да внесат промени, директно свързани с въвеждане на машинно гласоподаване с нов вид машини, разгласи депутатът Йордан Цонев.  " Аз персонално ще предложа да остане единствено хартиеното, при явен ангажимент на страната по кое време и в какви периоди ще се произведат машините, които сканират, които връщат невалидната бюлетина да се поправи и регистрират резултатите машинно ", добави той. Подаването на бюлетината ще бъде на правилото на тото фиш, което съгласно Движение за права и свободи ще унищожи опцията за подаване на недействителни бюлетини.

" Всички оферти, които бяха отхвърлени на първо четене, " Възраждане " ще внесе още веднъж и на второ четене – видеозаснемане през целия избирателен ден в секционните комисии, в това число и при преброяването на гласовете, преброяване на контролните разписки от машинното гласоподаване и смяна на състава на ЦИК, съотнесен към резултатите от последните парламентарни избори ", заяви водачът на партията Костадин Костадинов. И унищожаване на компанията " Информационно обслужване " от изборния развой, като функционалностите да се извършват от ЦИК.

Основното предложение на " Демократична България " се чака да бъде основаване на преброителни центрове посредством особено подбрани комисии, които да броят гласовете от хартиените бюлетини в края на изборния ден.  " Тяхното отваряне и броене на бюлетините ще става пред медиите. Второ, ще бъде напълно транспарантно, проследимо ", разясни Надежда Йорданова. Идеята на Демократична България получава предварителната поддръжка на " Продължаваме промяната " и " Български напредък ". 

Крайният период за внасяне на оферти сред двете четения на Изборния кодекс е през днешния ден до 18 ч. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР