Днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да дадат

...
Днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да дадат
Коментари Харесай

Кои са номинираните кандидати за управител на БНБ?

Днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да дадат своите оферти за нов шеф на Българската национална банка. Предстои депутатите да гласоподават кандидатурите, откакто предходният избор се провали и Димитър Радев продължи да ръководи институцията две години, откакто изтече мандатът му.



Управителят на централната банка се назначава за мандат от 6 години. Това е и едно от назначенията, предизвикващи разкол сред сътрудниците в ръководството. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че ще повдигнат обособени кандидатури, като от първата политическа мощ към този момент оповестиха име - досегашният шеф Димитър Радев.



Макар че " Продължаваме промяната - Демократична България " обявиха, че ще повдигнат собствен претендент и се оповестиха твърдо срещу нов мандат на Димитър Радев, досега не са оповестили номинация.

Към момента кандидатурите за гуверньор на Българска народна банка са единствено три - ето кои:

На 30 юни партия " Възраждане " първа издигна своя кандидатура - доктор Любомир Христов.



Той е съосновател и ръководител на Института на дипломираните финансови консултанти юли 2004 година до април 2020 година Член е на Консултативната група към Европейския орган по скъпи бумаги и пазари (ESMA) в Париж от 2014 година Заемал е позиции като основен икономист на Българска народна банка, консултант на Изпълнителния шеф на Световната банка във Вашингтон и изпълнителен шеф на Централния депозитар. През 1990 година става лекар по стопанска система в УНСС, а през 2005 година - и квалифициран финансов съветник от Американския лицей Bryn Mawr, щата Пенсилвания, Съединени американски щати.

При кандидатурата си доктор Христов уточни, че ще работи прецизно по закона за Българска народна банка и за това тя да остане българска и национална. Посочи, че екипът на банката е от най-подготвените в цялата държавна администрация и ще разчита на тях. Няма да толерира разтърсвания. Обяви се за провеждането на референдума за отбрана на българския лев.

Кандидатурата на Димитър Радев беше импортирана от ГЕРБ-СДС през днешния ден. Радев е настоящият гуверньор на Българска народна банка, откакто мандатът му бе продължен поради провалилия се избор на нов шеф предходната година. Радев бе определен за шеф на Българска народна банка на 14 юли 2015 година от 43-ото Народно заседание.



Димитър Радев е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година специализира в Института по външни връзки на университета " Джорджтаун ". Радев е бил заместник-министър на финансите в шест държавни управления след 1991 година. Има опит в ръководството на банки - три години взе участие в Надзорния съвет на комерсиална банка " Експресбанк ". От 1995 до 2002 година е член на Административния съвет на Банката за развиване на Съвета на Европа. 14 години Радев работи в Международния валутен фонд.

В претекстовете на ГЕРБ-СДС за сегашната му номинация се показва, че в мандата на Радев се реализира най-мащабният обзор на качеството на активите на банките в България. Според коалициятна ГЕРБ-СДС Радев има нужното обучение, потвърден професионален опит и обществена известност за заемане на длъжността шеф на Българска народна банка.

Николай Каварджиклиев е номинацията на Българска социалистическа партия, също оповестена през днешния ден.



Каварджиклиев е магистър е по " Финанси и заем ", със специализация " Банково дело " на УНСС от 1992 година Професионалната му кариера стартира през 1993 година в Банка ДСК АД като банков специалист. От 1997 година до 1998 година е районен шеф на Банка ДСК АД. В интервала януари 1999 година до октомври 2000 година е изпълнителен шеф и член на УС в ДСК Банк АД.

От септември 2002 година до март 2005 година е пълномощник в ДЗИ АД. Заемал е и позицията старши консултант в EQUEST Investment fund (март 2005 – март 2006 г.), член на УС на Летище София (2005-2009 г.). Преди да бъде изпълнителен шеф и член на УС на Уника АД и на Уника Живот АД (януари 2010 година – декември 2022 г.), е работил като управител за България в най-голямата австрийска застрахователна компания " Уника интернешънъл ", Виена (ноември 2005 – декември 2009 г.). От януари 2021 година до 17 януари 2023 година е член на Надзорния съвет на Уника АД.

Социалистите показват, че Каварджиклиев има богат опит в ръководството на банки, в това число европейски, както и огромни финансови институции. Експертизата му се разгръща както върху обществения, по този начин и върху частния бранш, което обгръща цялата активност на институция като Българската национална банка, декларират от Българска социалистическа партия.

Все още не е ясно по кое време депутатите ще гласоподават кой ще е новият шеф на Българска народна банка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР