„Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов

...
„Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов
Коментари Харесай

Рашков: Ако заместникът на обвинител №1 откаже да образува досъдебно производство срещу началника си, ще обжалвам пред самия Гешев

„ Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия правосъден съвет, който от своя страна отхвърли да прегледа тези материали. Аз отделих част от тези материали, отнасяща се до незаконосъобразно издание в общественото пространство на материали, добити посредством използването на СРС, както и други материали, открити при избрани случаи. Според мен има съображение с този въпрос да се занимае Следствената работа. Днес изпратих материалите на зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа господин Борислав Сарафов. Там има много качествени следователи с богата подготовка и подготовка и се надявам, че ще бъде извършено следствие, което ще даде отговор на въпроса дали става дума за осъществено закононарушение от основния прокурор, или не. Ако се даде негативен отговор – какви ще за претекстовете “, попита той.

„ По два закона в нашата страна е неразрешено разгласяването на данни, събрани посредством СРС-та. Виждам, че има съперници в това число и членове на Висш съдебен съвет, които гледат на този въпрос от ъгъла на отбрана на основния прокурор Иван Гешев. Прокурори се изправиха след главния щит /ВСС/ на второ място в отбрана на Иван Гешев “, регистрира Рашков и изброи всички бранители на обвинител №1 в последните дни.

„ Имаме процедура във Варненския апелативен съд решение, с което едно лице е прието за отговорно тъкмо в това закононарушение - оповестяване на данни от СРС-та и в случай, че у нас по Конституция е провъзгласен правилото за тъждество на жителите, ми се коства много необичайно отричането, че в единият случай лицето е направило закононарушение и поради това е наказано от Варненския апелативен съд, а в този момент съгласно някои от прокуратурата и Висш съдебен съвет нямаме такава догадка, заради което даже не може да се стартира досъдебно следствие “, уточни още вътрешният министър.

Рашков съобщи, че ще чака с неспокойствие решението на българската прокуратура по този проблем. „ И по-скоро дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде предоставен този случай, да прояви кураж да образува досъдено произвеждане и да стартира следствие против основния прокурор на Републиката. Дали той е недостижим на процедура “, сподели той.

На въпрос, че някогашният министър председател споделил, че ще съди Рашков, министърът отговори: „ Ама за какво ме занимавате с него? Не ме занимавайте. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР