Днес името на Ернст Моро (1874-1951) вероятно не говори нищо

...
Днес името на Ернст Моро (1874-1951) вероятно не говори нищо
Коментари Харесай

Ернст Моро - лекарят, който спаси хиляди бебета със супа

Днес името на Ернст Моро (1874-1951) евентуално не приказва нищо на множеството хора. Но за австрийските педиатри и за медицината като цяло това име значи доста.

Ернст Моро е педиатърът, който избавя хиляди бебета посредством способ, който към момента се употребява в медицината.

Bright Side разгласяват историята на Ернст Моро, който вкарва елементарен способ в медицината за лекуване на мощна диария при кърмачетата. Като чуе човек диария , би си споделил, че не е кой знае какъв проблем. Но знаете ли, че смъртността на кърмачетата в предишното е била близо точно 25%, като се оказва, че диарията е една от основните аргументи за това?

Доктор Моро съумява да промени тази страшна статистика – намира метод да избави болните деца, а лекарството му е по едно и също време просто и гениално. Той предлага да се даде на бебетата чорба от моркови, приготвена единствено с 3 съставки: 500 г моркови, 1 литър вода и щипка сол. Лекарят поучава първо да се сварят морковите, по-късно да се пасира готовата примес и до момента в който е още топла, да се добави малко сол.

Тази елементарна консистенция се оказва мощно оръжие против диарията – даже и в тежките й форми. По-късно изследванията демонстрират, че олигозахаридите, открити в тази моркова чорба, пречат на бактериите да се придържат към чревните стени, като по този метод стопират диарията. С течение на времето това лекарство е сменено с антибиотици, само че в предишното тази рецепта е била единственото средство за лекуване.

Освен тази популярна животоспасяващата чорба от моркови, лекар Ернст Моро има още редица основни открития, трансформирали се в основи при образованието на педиатрите. Той основава способ, посредством който в точния момент се открива спастична церебрална парализа при кърмачета. Моро създава елементарен кожен тест за туберкулоза, който се употребява чак до 60-те години.

Не на последно място името му носи детски инстикт, който е индикативен за развиването на нервната система при новородените и кърмачетата. Рефлексът на Моро се свързва със стряскането на бебето от мощен звук или тон. Първата реакция е внезапно и необятно разтваряне на ръчичките – с разперени пръсти и изпънати крачета. Секунди по-късно ръцете се връщат в естественото си състояние. Рефлексът се появява няколко дни след раждането и е обикновено да продължи докъм 5-ия месец. Липсата на този инстикт или неговата хиперпроява и дълготрайност може да приказва за нарушавания на нервната система.

От 1901 до 1902 година работи с Теодор Ешерих във Виена, изобретател на бактерията Escherichia coli.

Доктор Моро се пенсионира като учител към университета в Хайделберг през 1936 година и продължава да работи като педиатър до 1948 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР