Днес Имен ден празнуват всички, които носят имената: Игнат, Игната,

...
Днес Имен ден празнуват всички, които носят имената: Игнат, Игната,
Коментари Харесай

ИГНАЖДЕН-20 ДЕКЕМВРИ

Днес Имен ден честват всички, които носят имената: Игнат, Игната, Игнатка, Искра, Искрица, Искрена, Искрен, Пламен, Пламена, Пламка, Светла, Светлана, Светланка, Светлина, Светослав, Светли, Светльо, Светослава, Огнян, Огняна, Оги.

Народни традиции и поверия:

Някога обичаите са започвали от ранни зори и продължавали до късна вечер.

Който пръв прекрачи прагът на дома, това ще „ внесе “ в къщата през идната година. Човекът би трябвало да има положително сърце. Ето за какво, в някои елементи на България гостът е наименуван „ полазник “.

Някога „ полазникът “ е трябвало да разрови с клонка жарта в домашното огнище. Вярвало се, че по този начин се разпалва слънчевият огън, спускащ се от небесата.

Забранява се на жена да работи, която желае да зачене отроче.

Ако времето е слънчево, напролет ще има суша.

Ако вали дъжд, пролетта ще бъде дъждовна и плодородна.

Ако е облачно, ще има добра годишна продукция, а кошерите цялостни с мед.

В никакъв случай не се изнася нищо от къщата.

Не се дават пари или артикули назаем.

Не се работи нищо с игла, конец или прежда.

Трапеза:

На Игнажден стопанката на къщата меси обредна пита с квас, а вечерта разчупва и раздава на всички, които са на трапезата. Този ден е част от Коледните пости, по тази причина всички ястия би трябвало да бъдат постни – варива, ошав, картофи с праз или ориз, плодове, орехи и други

Кратка история за животът на Игнатий-Богоносец:

Сам Игнатий се е посочил Богоносец, тъй като носил Христос в сърцето си. Той е бил възпитаник на апостолите Йоан Богослов и Петър. На Игнатий било предопределено да стане очевидец на небесното поклонение и да чуе ангелският хор.

Владетелите на Римската империя почнали гонене на почитателите на Христовото обучение. Император Траян по време на военна акция се озовал в Антиохия. Самият Светец пристигнал при него, с цел да измоли, да спре гоненията измежду локалните християни.

Императорът издал заповед, с която наредил, проповедника на християнството в Рим, да бъде хвърлен и раздран от лъвовете в Колизеума, пред очите на хилядите фенове. По пътя Свещеномъченикът написал седем писма, които са оживели и до през днешния ден.

Светецът се обърнал към християните, да не скърбят за гибелта му, а да молят Бог да му даде сили, да издържи тестването.

Така, на 20 декември 107 година той минал през арената, повтаряйки името Господне. Дивите зверове раздрали светият страдалец, само че сърцето му останало непокътнато.

Траян останал изумен от смелостта на Игнатий-Богоносец, от силата на неговия дух и мощната религия в Бога. Смъртта му поставила завършек на преследванията.

Духовното общение с Бога значи вярата и любовта към Него. В последните директиви Игнатий изяснява следното: Исус е Богочовекът, обединил в себе си божествената и човешката природа. Господ се въплътил в човешка форма, живял като човек, кръстил се и бил убит. Преди да се инкарнира в човек, Божият наследник е бил при Отца, Той е неговото Слово.

След гибелта на Игнатий Богоносец, която се случила по заповед на император Траян, лъвовете били оставили някои по-едри кости. Вярващите ги събрали и ги положили в същия град на почетно място. После били пренесени в Антиохия – с цел да покровителстват града и да лекуват болните.

В следствие, през 7 век, мощите са върнати в Рим, където в този момент се намират в църквата „ Св. Климент “.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР