Днес имах среща с представители на болниците и на тях

...
Днес имах среща с представители на болниците и на тях
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК отрича: Болниците не са взели по-малко пари

Днес имах среща с представители на лечебните заведения и на тях обясних - не са взели по-малко пари. Това разминаване се получи, тъй като нямахме бюджет и трябваше да работим на 1/12 от бюджета за предходната година. Обясних, че би трябвало да забележим какъв ще бюджетът за тази година и ще решим проблемите. Аз разбирам идеално паниките на сътрудниците.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия шефът на НЗОК проф. Петков Салчев във връзка недоволствата от страна на лечебните заведения, че не са получили в цялостен размер средствата за осъществените от тях действия за декември месец предходната година.

" За лечебните заведения има прехвърляния. Всеки февруари има напрежение по тази тематика. В момента в касата нямаме запаси. Всички действия, които са регистрирани от лечебните заведения, са изплатени. Имаме средства да изплатим и идните действия на лечебните заведения. НЗОК от самото начало на пандемията е плащала главно за активност на лечебните заведения и по-късно е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за миг не е серпантина нито едно заплащане, добави той. И до момента нямаме изпратено условие от лечебните заведения, че не е осъществено заплащане. Касата е изпълнила в цялостен размер нормативните и законови условия за заплащанията ", безапелационен бе той.

" В новия бюджет са планувани 188 млн. лв. за 6 месеца като доплащане към работната заплата на работещите на първа линия с Ковид. В тях са включени месечно по 600 лева за лекари, по 360 за експерти по здравни грижи и по 120 за санитари. Всички нужни средства, които считат сътрудниците, че са им нужни, аз съм " за ". Никога не съм спирал каквито и да е средства, тъй като и такива неща чух. Аз още предходната година споделих, че би трябвало да има постковид клинична пътека. Според мен дори би трябвало да има няколко пътеки, тъй като пациентът не страда единствено от едно заболяване. Очаквам от предходната година оферти от медицинските научни сдружения за такива пътеки, тъй като това е тяхно обвързване. После би трябвало да влезем на договаряния в Министерството на здравеопазването, би трябвало да се разиска и с БЛС кой и по какъв начин ще извършва тези пътеки. Само едно сдружение направи предложение ", разкри проф. Салчев.

" В новия бюджет на НЗОК се залага доста повече на извънболничната помощ ", приключи шефът на НЗОК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР