Днес има публика за всичко – нека не бъдем съдници

...
Днес има публика за всичко – нека не бъдем съдници
Коментари Харесай

Георги Тошев: Има публика за всичко – и за „Борат 2“, и за „Сфумато“

„ Днес има аудитория за всичко – дано не бъдем съдници на тези, които харесват „ Борат 2 “, тези, които харесват „ Сфумато “, или тези, които харесват Антониони и Бергман, кое е високо и кое низко. “ Това сподели журналистът и учител Георги Тошев, създател на книги и филми за знакови персони в българската просвета. Той разяснява абсурда с изявлението на проф. Иван Добчев за портала " Площад Славейков ", в което Добчев приказва за триумфа на актрисата Мария Бакалова във кино лентата „ Борат 2 “. Скандалът, типично по нашенски, е добра сценарна основа за Коен да направи „ Борат 3 “, счита Тошев.
Според Тошев диалогът за високото и ниското, за естетиката на „ Сфумато “ и естетиката на „ Борат 2 “ е диалог за това по какъв начин се съотнасяме и за отговорността на обществените персони „ с огромни искания за високо, по какъв начин беседват с елементарните техни някогашни и сегашни студенти “.
Разговорът към този момент не е за изкуство и това е най-тъжното, акцентира Георги Тошев в предаването „ Преди всички “.
„ Може би това е най-тъжният обществен диалог в българското изкуство за годините на прехода. Не съм допускал, че един сценичен режисьор със статута на проф. Иван Добчев може да се „ изпусне “, или преднамерено да изговори тези думи и то във връзка с 24-годишна млада актриса, негова студентка, призната с най-голям триумф на кандидатстудентските изпити, студентка, за която са се борили двама професори. “
Публичното говорене на проф. Добчев припомня на общественото говорене на политиците ни, означи Тошев. Той разясни, че е обществено наличен запис от негово изявление с Мария Бакалова, в което тя акцентира приноса на неговото образование за своя триумф.
„ Когато едно 24-годишно момиче е извървяло пътя от „ Меден рудник “ в Бургас до Холивуд, приказва с това почитание за своя професор и когато няколко месеца по-късно имаме думата „ да се поставям “, недоумявам.
„ Това е триумфът за едно работливо, целеустремено българско момиче, което стига там, докъдето се простират фантазиите ѝ. Има огромна доза късмет, само че шансът се дава на смелите “, разяснява Тошев.
Георги Тошев съобщи, че не е мъжко първо да обидиш една жена, а по-късно да пратиш втора жена да те пази, визирайки опита на проф. Маргарита Младенова да посочи, че в тази ситуация Добчев е употребявал режисьорски, сценичен диалект.
„ Режисьорският сленг е за работните пространства в театъра, за репетиционните. Режисьорският сленг не е обществено говорене. “
„ Никой не отхвърля качествата на Иван Добчев като режисьор, само че тук излиза нещо друго – качествата му на учител и има нещо доста по-тъжно: какви хора сме позволили да преподават “, сподели още Георги Тошев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР