Днес Илон Мъск показа снимка, от която става ясно колко

...
Днес Илон Мъск показа снимка, от която става ясно колко
Коментари Харесай

Илон Мъск показа общо 60 спътника Старлинк, пакетирани заедно в един обтекател на ракета

Днес Илон Мъск сподели фотография, от която излиза наяве какъв брой спътника от неговата интернет формация “Старлинк ” могат да се вметнат в границите на един носов отсек на ракета “Фолкън 9 ”. Точно 60 на брой. 

Ако всичко мине наред, дебютното изстрелване с тези първи 60 спътника може да е реалност още в средата на идната седмица. И това ще е единствено началото. СпейсЕкс възнамерява да изведе в околоземна орбита мегагрупировка от съвсем 12 000 спътника, които ще обезпечават интернет до всяка точка на Земята. 

Мъск към този момент е получил позволение от държавните служби на Съединени американски щати за изстрелването на две порции от спътници, като първата ще се състои от 4 409 спътника, а втората от 7 518 спътника.

До този миг експертите от СпейсЕкс са тествали концепцията на “Старлинк ” на два пробни спътника “Тинтин А ” и “Тинтин Б ”, които бяха изведени в космоса през февруари 2018-та година. Но тези спътници, които виждате на горната фотография, са от окончателния дизайн. 

Предприемачът припомня, че като за дебютна задача доста неща могат да се объркат. За да може “Старлинк ” да доставя услугата си с лимитирано покритие са нужни най-малко още шест изстрелвания с по 60 спътника, а за приблизително покритие са нужни 12 изстрелвания. 

“Старлинк ” е стратегия, която съгласно Мъск има капацитет да стане печеливша – задоволително печеливша, че да може да налива пари в неговата фантазия да доближи Марс. Дали това ще стане, следва да разберем. СпейсЕкс не е единствената компания за да доставя световен интернет. Британската компания УанУеб към този момент изстреля първите си шест от общо 900 спътника през февруари тази година. Други компании, работещи в същата сфера, са Телесат, Леосат, Амазон, Боинг. 

Всичките тези огромни проекти за мегагрупировки водят до основателни терзания до каква степен те ще допринесат за увеличение на орбиталните отпадъци, което става все по-сериозен проблем. Притесненията са не толкоз към действителността в орбита да има толкоз доста спътници, колкото към капацитета да настъпи детонация или конфликт сред спътниците на обособените групировки. Ако нещо сходно се случи, следствията могат да са дълготрайни.

Инфо: Elon Musk’s Twitter

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР