Днес и утре ще са исторически дни или пореден епизод

...
Днес и утре ще са исторически дни или пореден епизод
Коментари Харесай

Има ли авариен изход за Каталуня

Днес и на следващия ден ще са исторически дни или следващ епизод на остра изразителност сред Барселона и Мадрид.

Днес в 16,00 часа локално време сепаратисткият министър председател на Каталуня Карлес Пучдемон би трябвало да произнесе тирада пред районния парламент за настояването на Мадрид да приложи член 155 от испанската Конституция и да изземе ръководството на самостоятелната област.

По същото време парламентарна комисия в Мадрид би трябвало да разиска същата тематика, преди решителното гласоподаване в пленарна зала в петък. Утре и каталунският парламент ще заседава още веднъж.

Рахой желае централното държавно управление да поеме ръководството на Каталуня и да уволни Пучдемон и цялото му държавно управление.

Пучдемон е отклонил през вчерашния ден предлагането да приказва пред испанския парламент през днешния ден, в навечерието на гласуването. Говорител на каталунското държавно управление, представен от Франс прес отбелязва, че това е отговорът на анонса на испанското държавното управление, че няма връщане обратно за решението да поеме надзор над самостоятелната област.    

Сепаратистите са разграничени – хардлайнерите упорстват за декларация за оповестяване на самостоятелност, каквито и  да са последствията, умереното крило търси път да избави каталунските институции от контрола на Мадрид, разяснява френският „ Фигаро “.

Мадрид уточни спешен излаз от рецесията – в случай че Пучдемон разпусне самостоятелния парламент и насрочи изключителни районни избори, за което към момента има право, централното държавно управление ще се откаже от използването на член 155.

Посланието беше изпратено от държавни източници посредством испанските медии и през последните дни беше допълнено с няколко условия. Министърът на правораздаването в Мадрид настоя Барселона да каже ясно дали Пучдемон е оповестил самостоятелност, или не в речта си на 10 октомври, както и да признае задължението на каталунските институции да съблюдават законите, конституцията и правосъдните решения.

„ Още има време да се насрочат избори в Каталуня “, разяснява Жозеп Борел, социалист, някогашен министър и някогашен ръководител на Европейския парламент. Социалистите желаят да се избегне контрола на Мадрид върху районните институции и Пучдемон да се откаже от декларацията за самостоятелност.  На същото мнение са бизнес средите, както и част от десноцентристката Партия на независимостта (партията на Пучдемон).

Един от огромните последователи на решението „ избори “ е районният стопански министър Санти Вила. Над 1500 каталунски компании са изнесли централите си отвън района след референдума на 1 октомври.

Левоцентристите обаче упорстват, че референдумът е дал либерален мандат и оповестяването на самостоятелност е единственият метод Барселона да се опълчи на политическата принуда и на член 155.

Ако тръгне по този път Каталуня може да се озове в две паралелни вселени – самостоятелна република в мозъка на сепаратистите и испански район под контрола на юнионистите и съгласно настоящите закони, обобщава „ Фигаро “. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР