Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия

...
Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия наследник Исус Христос.

Коледа стартира още от среднощ – с обичая Коледуване. Според българските обичаи в него участниците са единствено мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в другите приказва е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници...

Днес имен ден честват: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.

Още на Игнажден те си избират лидер (станеник, старец) и се провеждат по групи по 10-15 индивида. В групата има и по-малки момчета, които нормално се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Коледарите се обличат в обичайно празнично облекло, със специфична декорация на калпаците. От среднощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специфични обредни песни. Има ария за всеки от фамилията — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за парцел, изобилие и благоденствие, шанс, обич, благополучие и добра среща, за наслада, игри и радостния.

На този ден постите свършват и фамилната софра към този момент включва месни и млечни ястия. Вярващите вървят на църква, където има празнична работа.

Празникът е прочут още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

В 9.30 часа през днешния ден българският патриарх Неофит ще отслужи света литургия за Рождество Христово в катедралата " Св. Александър Невски ".

" Дневник " ви честити Рождество Христово и пожелава на всички топли празници, обич, здраве и благополучие! Време е за отмора. Насладете ѝ се!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР