Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвариха врати в 7ч.

...
Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвариха врати в 7ч.
Коментари Харесай

ЦИК със сигнали, че 10 машини не са могли да бъдат стартирани

Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвариха порти в 7ч. и ще затварят в 20 часа вечерта, с опция да се гласоподава до 21.00 ч., в случай че пред пространствата има още искащи. За 240 депутатски места в 45-тото Народно заседание се борят 6 895 претенденти. Общо 30 партии и обединения вземат участие в изборите през днешния ден. Над 6 700 000 са гласоподавателите в предварителните описи. В страната ще може да се гласоподава в над 12 000 секции, като в 9 398 от тях има и машини.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров описа за БНР к ак е почнал изборният ден и работят ли машините за вота:

" Доколко са проработили ще знаем към 11 ч, когато ще можем да имаме цялостна картина или противоположна връзка с всяка една от районните изборни комисии. Това, което през вчерашния ден се случи в ЦИК е, че беше взето  едно решение, с което на процедура се добавя процедурата по одитиране и във всеки регион три от машините ще бъдат одитирани с броене на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде инцидентен и ще бъде разгласен в края на изборния ден. Освен това имаме известие за една неработеща машина в Горна Оряховица, само че това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно към 10 машини не са могли да бъдат стартирани по метода, по който е разказано в кодекса или в нашите правила. "

" Там има проблем с бюлетината, само че още не се е събирала Комисията. Това е решение, което може да вземе единствено Централната комисия “.

Точният брой на преносимите изборни секции по лечебни заведения и за карантинирани

" Към 11 часа ще можем да покажем цялата статистика, в това число и броя на членове на секционни комисии, какъв брой са мъжете, какъв брой са дамите, в случай че някой желае да следи числата в статистиката ".

Има ли сигнали за нарушавания в предизборния ден и до през днешния ден

" Няма съществени сигнали. Повечето от са признати за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушаване, да кажем Съвет за електронни медии или пък комисията по дискриминация, само че съществени сигнали за нарушавания в предизборната тишина, която е до края на изборния ден през днешния ден, нямаме ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР