Днес Финландия е забравила старите уроци, отваряйки вратата към военната

...
Днес Финландия е забравила старите уроци, отваряйки вратата към военната
Коментари Харесай

Двоен удар на Червената армия отрезвява Финландия и я кара да воюва против немците

Днес Финландия е не запомнила старите уроци, отваряйки вратата към военната инфраструктура на НАТО. Може би това някой ден ще докара финландците до това още веднъж да изпитат горчивината на въоръжен спор, който страната не познава от съвсем 80 години.

Финландия и Съюз на съветските социалистически републики се гледат с присвити очи през цялото време на съществуването си. По време на гражданската война болшевишката Москва интензивно повлиява на борбата сред алените и белите финландци. В началото всичко върви по неин проект, само че всичко се обръща с главата надолу от директната интервенция на немските военни. Финландия не стана алена.

Веднага след гражданската финландско-съветската граница е неспокойна. Все още помнят двете нашествия на финландците на територията на Съветска Русия. В Съюз на съветските социалистически републики схващат, че въпреки Финландия да е дребна, тя с наслада ще се възползва от всяка външнополитическа опция да отхапе парче от руска територия.

В края на 30-те години Съветският съюз е задоволително мощен, с цел да реши проблемите на своята сигурност. Финландия беше изключително изумителен бодил в очите. Ленинград, вторият град в страната, е на няколко десетки километра от границата. Трябва да се направи нещо по въпроса.

Зимната война, траяла от ноември 1939 година до март 1941 година, разкрива доста проблеми в младата и бързо растяща Червена войска. Но даже и неопитната и страдаща от редица структурни изкривявания, Червената войска, въпреки и не без проблеми, в последна сметка пробива линията “Манерхайм ” и завладява Виборг.

През пролетта на 1940 година финландците са принудени да се примирят с това. Но при първа опция те влизат в съюз с Хитлер, давайки му своята територия за набези против Съветския съюз. Москва подрежда ответни удари, след което Финландия влиза във втората война със Съветския съюз.

Самите финландци назовават този спор „ Продължителната война “, като че ли намеквайки, че са пристигнали единствено да лишават териториите си от руснаците, които ги нападнали. Това не е по този начин - в реалност финландските войски стигат чак до региона на Вологода. В същото време в самата Финландия има доста поддръжници на концепцията за постигане на Урал, поставяйки лапа върху руските райони, където има угро-финско население. С една дума, щяха да вземат всичко, което им разрешат германците.

Сложни условия

Но размерът, популацията и бойната стойност на Финландия не дават отговор на нейните упоритости. Средният финландец е добър боец за борбите в северните региони, само че страната е съвсем изцяло подвластна от германците за оръжия. Те, несъмнено, не бързат да раздадат “тигри ” и “пантери ” на финландците. Вместо това Финландия получава да вземем за пример щурмови оръдия, основани на междинни танкове Панцер-3. Това е добър " боен кон ", който разрешава да се реализиран резултати, само че качеството на финландците въпреки всичко е по-ниско от Червената войска.

Финландската страна компенсира тези дефекти посредством ловко потребление на сложността на театъра на военните дейности. Карелската природа с нейната твърда почва, каменист терен, гори и блата е доста подобаваща за защита. Затова финландците укрепват старите укрепления и издигат нови, основават една линия след друга, образоват войски. С една дума, те вършат всичко, с цел да нанесат на Червената войска неприемливи загуби в настъплението и да задържат Виборг и Петрозаводск за себе си.

След окончателния пробив на блокадата на Ленинград през 1944 година и последвалото оттегляне от стените на града на група армии „ Север “ се откриват благоприятни условия за Червената войска да удари Финландия. Щабът желае да разбие финландците толкоз мощно, че да ги извади от войната.

Първоначалните неуспехи на Зимната война са към момента пресни в паметта, тъй че към планирането на интервенциите се подхожда доста деликатно. Много внимание е отделено освен на тактиката, само че и на тактиката - всички цели, които може да бъдат разузнати, са разузнати. Артилерията би трябвало ясно да знае къде стреля, а не да удря случайно някъде в гората или в блатото. А местата в тила, където не може да се стигне, са деликатно снимани от въздуха. Това оказа помощ да се разпознават най-слабите зони и след това да се удари там.

Руснаците придават огромно значение на камуфлажа. Всички придвижвания на войските се правят строго през нощта. Ленинградският и карелският фронт, откакто получават подкрепления от щаба, разполагат с 10 хиляди оръдия за нахлуване - три пъти повече от съперника. Калибрите също са по-тежки. Цялата тази артилерия е съсредоточена за удари, само че позициите са заети скришно. Забранено е даже предварителното прострелване - на батареите е подредено да употребяват таблички за пукотевица.

Разбира се, съсредоточаването на силите за удара не може да бъде изцяло прикрито. Но тук оказват помощ демонстративни дейности в други направления - да вземем за пример край Петсамо. Врагът схваща, че против него се прави някакво придвижване. Но финландците не знаят дали главният удар ще бъде тук или не. И може единствено да гадаят.

Боксов двубой

Скоро на тези гадания е комплициран край. На 9 юни стартират мощна артилерийска подготовка и въздушни удари. Артилеристи и водачи работят по разузнатите цели, омекотявайки защитата на съперника за удар.

Този удар последва на идващия ден. Ленинградският фронт настава. Карелският, който има доста по-малки сили, чака финландците да хвърлят запасите си в посока Виборг.

Червената войска тренира доста обичайно с германците. Тя разрушава финландците доста решително. На 20 юни Виборг към този момент е високомерен. Ленинградският фронт натиска още повече, заплашвайки врага с доста по-лоши последствия. Това е задоволително за финландците да стартират да реалокират всичките си запаси, с цел да покрият пътя към Хелзинки.

След това, покрай Виборг, руснаците минават в защита. Но на 21 юни Карелският фронт стартира да се движи. Основната цел бе Петрозаводск, който също е освободен за рекордно малко време - на 28 юни.

И двата удара впечатляват финландците. Два огромни града са изгубени за по-малко от двадесет дни. Вече не се приказва за неприемливи загуби и безсилие на Червената войска. В Хелзинки са принудени да одобряват руските оферти за мир - с изключение на признаването на териториалните действителности и репарациите, те включват и отговорности за започване на военни дейности против Германия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР