Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува в официалния си Туитър

...
Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува в официалния си Туитър
Коментари Харесай

ЕкзоМарс стресна фенове с първоаприлска шега!

Днес Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласява в формалния си Туитър следната информация: “Днес полетният екип включи камерата на “Трейс Газ Орбитър ” за снимането на първата фотография от далечния космичен космос ”.

На фотографията, на която бе оповестена, ясно се вижда извърнат надпис: “REMOVE BEFORE FLIGHT ”.

Ако такова нещо в действителност се виждаше, би означавало единствено едно – че наземният екип не е премахнал капака на лещите на камерата CaSSIS преди изстрелването. Това щеше да провали част от научната стратегия за задачата.

Слава Богу, няма такова нещо и всичко е единствено първоаприлска смешка. Но сходни гафове са се случвали преди.

През 1978 година Съюз на съветските социалистически републики изстрелва с ракетите “Протон ” автоматизираните междупланетни станции “Венера 11 ” и “Венера 12 ”. И двете станции кацат сполучливо на Венера, и двете са екипирани с цветни камери, само че заради заводски недостатък капаците на лещите не се отделят и заради тази причина не са направени фотоси на повърхността. Минават три години след този гаф, след което Съюз на съветските социалистически републики изстрелват “Венера 13 ” и “Венера 14 ”, които този път съумяват да снимат Венера сполучливо.

За благополучие всичко е наред до този миг с руско-европейската задача “ЕкзоМарс ” и нейната камера. Тя лети щастливо и добродушно към Червената планета.

Светът е оживял, тъй като се е смял.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР