Днес Европейската комисия представя втория доклад за състоянието на Шенген,

...
Днес Европейската комисия представя втория доклад за състоянието на Шенген,
Коментари Харесай

ЕК призова Съвета на ЕС да приеме България и Румъния в Шенген

Днес Европейската комисия показва втория отчет за положението на Шенген, в който приканва Съвета на Европейския съюз да одобри България и Румъния като пълноправни членове на Шенген.

Тази тематика е посочена измежду основните цели на Комисията, наред с консолидирането на ръководството на Шенген, усилване на външните граници на Европейски Съюз, премахването на дългите вътрешни инспекции и други.

Както се изяснява в известието на формалния уебсайт, Докладът за положението на Шенген за 2023 година слага началото на втория годишен цикъл на Шенген. Предстоящият Шенгенски съвет ще бъде опцията министрите да одобрят политическите цели, избрани в отчета за положението на Шенген. Комисията приканва актуалното и идното председателство на Съвета да развият препоръчаните цели и дейности посредством Шенгенския съвет. Комисията ще съпровожда от близко този развой както на политическо, по този начин и на техническо равнище.

Докладът за положението на Шенген за 2023 година отбелязва продължение на осъществяването на самодейността на Комисията за подсилване на ръководството на Шенгенското пространство и обезпечаване на структурирани, координирани и общи европейски отговори на провокациите, засягащи общото пространство, се отбелязва още в изказването.

В отчета за работата на виновните органи, като достижения през 2023 година се показват:

Разширяване на Шенген: Хърватия се причисли към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 година Това е първото разширение от десетилетие и е доста достижение за Хърватия и Шенгенското пространство.

По-силно ръководство на Шенген: От март 2022 година нов Шенгенски съвет сплотява министрите от Шенгенското пространство, с цел да обезпечи стратегическо ръководство и оперативни насоки. През юни 2022 година беше назначен шенгенски координатор, който да поддържа тази нова рамка за ръководство. Инструменти като Шенгенския барометър, по-силните оценки на Шенген и идното Шенгенско табло разрешават обща информираност за обстановката по отношение на действието на Шенгенското пространство.

Граници и полицейско съдействие: През март 2023 година Комисията сътвори първата по рода си европейска тактика за ръководство на границите. През същия месец влезе в деяние актуализирана Шенгенска осведомителна система (ШИС). Това е първата стъпка към оперативната съгласуемост на широкомащабни ИТ системи в региона на правораздаването и вътрешните работи и е от решаващо значение за по-безопасен Шенген с по-силна роля на Европол.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР