Днес е вторият ден на православния Великден и началото на

...
Днес е вторият ден на православния Великден и началото на
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица

Днес е вторият ден на православния Великден и началото на Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналият Христос.

В богослуженията в дните след Великден църквата уважава Света Богородица и Светите апостоли.

До събота всеки един от дните носи името " светли ".

Поради величието на пасхалното събитие църквата е определила празникът на Христовото възкресение да продължава цяла седмица, наречена " светла ".

Това е най-тържествената и радостна седмица през цялата година. Църквата възпява славното Христово възкресение като празненство на тържествата, празник на празниците. Небесата са разтворени, небе и земя са едно в тези дни и точно тази велика наслада от светлото Христово възкресение се чества в продължение на цялата седмица.

През Светлата седмица в храмовете звучат празничните възкресни песнопения. Позволява се блажна храна в нормалните през годината постни дни - сряда и петък.

В доста региони на страната вторият ден на Великден се свързва и с провеждането на редица традиции, свързани с плодородието и предотвратяване на реколтата от градушка. Най-популярен от тях е обичаят - размятане на яйца.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР