Днес е вторият Ден на национален траур в памет на

...
Днес е вторият Ден на национален траур в памет на
Коментари Харесай

Днес е погребението на патриарх Неофит, втори ден на национален траур

Днес е вторият Ден на народен печал в памет на патриарх Неофит. Министерският съвет в оставка разгласи вчерашния 15 март и днешния 16 март за Дни на народен печал за отдаване на респект към паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът почина в нощта на 13 март след дълготрайно боледуване.

По решение на Светия синод в 9:30 ч. през днешния ден в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ ще стартира светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в този момент наместник-председател на Светия синод. 

След това ще стартира опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще доближи до митрополитската катедрала „ Св. Неделя “, където патриарх Неофит ще бъде заровен.

Според Правилника за използване на Закона за държавния протокол Министерският съвет афишира със свое решение Ден на народен печал. При разгласен ден на печал националното знаме на постройките на всички държавни институции се спуска на половина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

В Правилника за използване на закона се показва още, че в Ден на народен печал националните медии трансформират стратегиите си в сходство с условията, като анулират увеселителни и несъответствуващи за случая излъчвания, и спомагат за осведомление на популацията. Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на авансово проведени публични и всемирски събития, като се изключи тези от персонален темперамент, следва да бъде съобразено с националния печал, отсрочено или анулирано. 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР