Днес е Велики четвъртък - първият от двата дни през

...
Днес е Велики четвъртък - първият от двата дни през
Коментари Харесай

Как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Днес е Велики четвъртък - първият от двата дни през Страстната седмица, в които се боядисват яйца. Според поверието, това би трябвало да се направи преди залез слънце. Ако днешните задължения не ни разрешават да се развихрим на празнична вълна, то тогава оставяме заниманието за Велика събота.

На пазара към този момент има голямо многообразие от бои за яйца и разнообразни резултати, с които да реализираме нетрадиционни форми и цветове. В интернет също прелива от хрумвания за декупаж, ръчно изрисуване и какво ли още не. Но тази година може да заложим на по-различен акцент - естествените бои .

Връщайки се доста години обратно, всички тези изкуствени оцветители не са съществували. А в природата има всичко - в това число и подобаващи бои за яйца. Затова събрахме някои от най-интересните хрумвания от Pinterest, които си заслужава да пробваме.
 Снимка 420187

Важно е уточнението, че естествените оцветители могат да се слагат и в съда с вряща вода, в който варим яйцата, с цел да се получи по-насител цвят. Тогава обаче би трябвало да ги разделим по цветове.

Другият вид е въпросните артикули да се разбъркат със студена вода и малко оцет, след което сварените яйца се потапят в тях. Добре е да постоят множеството, в сравнение с в другите бои, а финалният резултат са пастелни, естествени цветове.

Сок от боровинки: Но не в кутия, а подготвен от нас. Трябва ни малко количество боровинки (може и замразени), които слагаме да врят в дребен съд, до момента в който се варят и яйцата. След това прибавяме към водата с боровинките малко оцет и потапяме охладените яйца. Резултатът е характерен синьо-лилав цвят.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Leah Bergman / Freutcake® (@freutcake) на Мар 24, 2019 в 9:21 PDT

Куркума: Освен, че е потребна, тя оцветява много. Ако я използваме за готвене, сигурно сме забелязали този резултат. Е, може да я използваме и за изработката на жълти яйца. 3-4 супени лъжици, разредени в по-голяма чаша за вода и с няколко лъжици оцет, са изцяло задоволителни. Колкото повече сложим и колкото по-дълго държим яйцата във водата, толкоз по-жълти ще станат.

Червено зеле: То би трябвало да се добави към вряща вода, с цел да може да пусне цвета си. Около чаша и половина е задоволителна за оцветяването на няколко яйца. За най-хубав резултат, яйцата престояват във водата цяла нощ. Резултатът е светлосин цвят.

Червено цвекло: Тук действаме по същия метод, както със зелето. И най-после имаме пастелно розови яйца, който мъчно можем да реализираме със общоприетите бои.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от go_green (@prasinise_go_green) на Апр 24, 2019 в 11:28 PDT

Спанак, спирулина: С запарка от сварени зеленолистни растения можем да реализираме гальовен зелен цвят на великденските яйца. Колкото по-дълго стоят във водата, толкоз по-наситен ще е той.
 Великден, боядисаните яйца и няколко съвета по какъв начин да ги сварим, без да се счупят и напукат
Как да сварим здрави яйца за Великден

Няколко лесни трика

Сок от моркови или тиква: В тях се съдържа натуралният оцветител, който придава оранжев цвят освен на супите, в които ги използваме. Настъргваме няколко моркова във вряща вода, потапяме яйцата, оставяме да се сварят за 12-15 минути и по-късно махаме от котлона и чакаме няколко часа за кондензиран цвят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР