Днес е Свети Валентин- празникът на влюбените. Този празник е

...
Днес е Свети Валентин- празникът на влюбените. Този празник е
Коментари Харесай

Историята на празника Свети Валентин

Днес е Свети Валентин- празникът на влюбените. Този празник е католически, само че се чества и от православните християни. Около този празник има доста разногласия. Някои хора настояват, че е непознат празник и не трябва да се чества, до момента в който други се възползват от още един мотив за празнуване през годината. Всеки има правото да избере по какъв начин да означи днешния ден, само че въпреки всичко прочетете от къде произлиза този празник...

Традиционно се чества в англосферата (Valentine`s Day) и някои страни от Южна Америка (като " Празник на любовта и другарството " ). След 90-те годни на 20 век добива популярност и на други места (предимно в Третия свят), главно от рекламни акции на производители на цветя и сладкарски артикули.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наименуван Валентин, живял през 3 век. Първоначално остарял римокатолически празник, той стартира да се свързва с сантименталната обич през Средновековието.

На този ден още през 14 век в Англия стартира да става традиция да се разменят любовни послания под формата на така наречен валентинки. Съвременните знаци на любовта в този момент са сърцето и обликът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват сменени от всеобщо създаваните подготвени картички. Административнопроцесуален кодекс (Асоциацията за приветствени картички) е пресметнала, че всяка година се изпращат 1 милиард приветствени картички, като по този начин изостават по повсеместност единствено от коледните картички. Асоциацията също е пресметнала, че дамите купуват към 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20 век в Съединени американски щати и други места по света откритата процедура на замяна на картички се уголемява и се вкарва раздаването на дарове нормално от мъжа на дамата. Най-популярните дарове са рози и шоколади в алена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената промишленост стартира да популяризира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространяването на Интернет при започване на 21 век, милиони хора стартират да изпращат електронни картички с поздравления посредством е-поща.

В Бразилия на 12 юни се чества така наречен Ден на влюбените (порт. Dia dos Namorados), като всъщност той е еднакъв на празника на Св. Валентин: има замяна на дарове (шоколад, картички) и се купува букет цветя за дамата. Празникът се организира един ден преди деня на Свети Антоний от Падуа (в португалоезичните страни прочут още като Свети Антоний Лисабонски), считан за настойник на брака.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР