Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този повод

...
Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този повод
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в музея на авиацията в Крумово

Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този мотив ден на отворените порти има в музея на авиацията в Крумово.

Наред с непрекъснатата външна и вътрешна експозиция, през целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на аероплан МиГ-21 бис, а в салона на пътническия аероплан Ан-24 ще могат да гледат филм за историята на българската авиация. Малките посетители на музея ще могат да вземат участие в играта „Летец-откривател“, в която ще откриват и свързват избрани елементи с експонати от външната експозиция.

Един от най-новите експонати в авиомузея в Крумово е випсамолетът ЯК 40. Той е бил разполагаем на Авиотряд 28 и е служил за държавни цели. Част от експозицията е и макетът на самолета на българския авиоконструктор Асен Йорданов.

С решение на Министерския съвет от 1963-а година 16 октомври е разгласен за ден на авиацията. На тази дата през 1912-а година по време на Балканската война двама български водачи реализират първия военен полет на новосъздадената ни авиация. С тяхна помощ е обсадена Одринската цитадела, считана дотогава от цяла Европа за непревземаема.

Преди 104 години командирът на Първо аеропланно ръководство Радул Милков и наблюдаващият Продан Таракчиев трансформират самолета „ Албатрос“ в бойна машина.

През 1911-а година държавното управление взема решение да купи самолети и да образова водачи в чужбина. Година по-късно България към този момент има своята въздушна армада. Днес основната задача на военновъздушните сили е да подсигуряват суверенитета и сигурността на страната ни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР