Днес е петък 13-ти. Колко от вас треперят от страх

...
Днес е петък 13-ти. Колко от вас треперят от страх
Коментари Харесай

Плюйте си в пазвата, петък, 13-ти е

Днес е петък 13-ти. Колко от вас треперят от боязън да не ги сполети нещо неприятно?! В науката има особено название за хората, които се опасяват от съдбовното число - трискаидекафобия.

В християнската просвета петък 13-ти се смята за трагичен ден. 13 е число, което следва 12 и символизира нарушаването на равновесието, съдържащо се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък, а Юда, който е предал Исус, е 13-ят деятел.

Според други исторически източници съдбовното поверие води началото си от 13 октомври, петък, 1307 година На този ден френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите. С благословията на папа Климент стотици рицари тамплиери били изгорени на клада в петък 13-ти.

 Рицари

Смята се обаче, че най-древното табу, обвързвано с цифрата 13, произлиза от хиндуистите в Индия. Те правят оценка като злощастие събирането на 13 души на едно място. Същото поверие обаче го има при викингите. Те имат вяра, че на угощение във Валхала били поканени 12 божества, само че злият Локи - богът на пакостите, не бил в листата. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След провокация, провокирана от Локи, бил погубен Балдер - любимеца на боговете. Заради това викингите вярвали, че събирането на 13 души за гощавка не е на положително.

Според китайците обаче цифрата носи благополучие. В същото са вярвали и античните египтяни. За тях животът протича на стадии - 12 в този живот и 13-и в отвъдния.

Така цифрата 13 символизирало гибелта - само че не като прахуляк и изгниване, а като божествена и мечтана промяна.

Според психолози единствено на суеверните хора им се случват неприятни неща в подобен ден, тъй като стават неспокойни и сами предизвикват нещастията си.

Още обстоятелства за петък 13-ти

 Плюйте си в пазвата, петък, 13-ти е

Има хора, които изпитват подобен смут към петък 13-ти, че на този ден се сковават от боязън и даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан, заведения за хранене и увеселителни заведения остават полупразни.

- Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа;

- Страхът от петък 13-ти, изтезава сред 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена паника, до тотална паника;

- Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж;

- Много летища пропущат 13-ата писта;

- Немалко хотели са без 13-та стая;

- Във Формула 1 няма болид с номер 13;

- Улиците във Флоренция нямат номер 13;

- 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР