Днес е първата неделя от началото на Великите великденски пости

...
Днес е първата неделя от началото на Великите великденски пости
Коментари Харесай

Неделя православна е, първата от Великденския пост

Днес е първата неделя от началото на Великите великденски пости и в православния календар денят се отбелязва като Неделя православна. Празникът се празнува в името на успеха на православното християнство над иконоборческата и останалите типове разкол.

В Неделя православна се прави поклонение пред чудотворните икони и светите мощи на православните светци. Изпълняват се литургии и молебствия за връщане към лоното на православното християнство на всичко заблудени и отстъпници.

По традиция на този ден Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглавява Божествената Василиеева литургия в митрополския храм Света Марина.

За всеобщо поклонение ще бъдат изнесени чудотворните икони и светите мощи, съхраняващи се в Пловдивската епархия. След богослужението със светините ще се извърши литийно шествие към храма.

 Неделя православна е, първата от Великденския пост

За празника митрополит Николай първи ще освети иконата на светител Серафим Софийски Чудотворец, който неотдавна бе канонизиран по едно и също време от българската и съветската православна черква.

Иконата ще бъде сложена в специфичен проскинитарий в храма, а всички миряните в пловдивската черква ще получат дребен лик на свети Серафим.

В София Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще оглави Василиевата литургия в патриаршеската катедрала Свети Александър Невски. За празничното свещенодействие ще се включат епископи от храмовото духовенство.

На Неделя православна се напомня значимостта на единството във вярата. Празникът се отбелязва още от 842 година по заповед на император Михаил III като празненство на православното християнство над ереста.

Борбата против иконоборството е траяла съвсем 120 години – от 726 година до 843 година и е основна за целия православен цвят.

От днешния ден стартира интервал на непрекъснати богослужения, засилена молитва и продължение на строгия пост до Великден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР