Днес е много интересен празник – Лелинден, а също така

...
Днес е много интересен празник – Лелинден, а също така
Коментари Харесай

Днес черпят 11 имена! Вижте традициите и не забравяйте да мързелувате

Днес е доста забавен празник – Лелинден, а също по този начин и Антонов ден. На този ден църквата уважава паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при цялостно уединение в сграда в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и мощ. Година преди гибелта си взел присъединяване в битката на Църквата срещу арианската разкол, като излязъл в Александрия в открит дебат с еретиците и ги победил.

Традиции и традиции на Антоновден
В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка ".
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята ", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е прочут още и като Лелинден.
Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се празнуват един след различен и на тези дни честват всички ковачи, железари и ножари.
На днешната софра не би трябвало да има фасул, леща, царевица, свинско. И това не е инцидентно. Всички национални поверия, свързани с Антоновден, имат една цел - "профилактична ", казано на съвременен език. Да се защищити фамилията от заболявания. Затова се раздават медени питки - да се умилостиви чумата - сборен облик на епидемиите. а тя обичала сладичко.
На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почива и си угажда в деня на светеца пустинник, починал на 105 години, толкоз повече ще пращи от здраве.
Антоновден е обвързван с националните поверия, да се предпазим от заболяванията, чумата.
Според народа всички заболявания се събират на Антоновден, а на Атанасов потеглят по хората.

Затова е належащо да се съблюдават разнообразни забрани на празника:
* Жените не би трябвало да работят.
* Не би трябвало да преде и не се допира вълна - защото се счита, че във вълната спи чумата.
* Не се оплитам или шие на празника.
* Не се варят фасул, леща, царевица или други варива, с цел да не се разболяват децата.
* Мъжете не би трябвало да впрягат добитъка.
* Необходимо е за здраве да се раздаде на близки и съседи от обичайните за празника содени питки, намазани с петмез. Една от питките се оставя на тавана "за белята ", "за лелята " т.е. за чумата, тъй като от поверие хората се боели да изговорят думата "чума ".
* На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкоз повече ще пращите от здраве!

На този ден имен ден честват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко и Донка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР