Днес е Месопопустна Задушница. Това е един от трите съботни

...
Днес е Месопопустна Задушница. Това е един от трите съботни
Коментари Харесай

Месопопустна Задушница е, отдаваме помен на починалите

Днес е Месопопустна Задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, отредени за повсеместен помен на умрелите. Нарича се по този начин, тъй като е преди Неделя Месопопустна, с която християните се приготвят за идния след седмица Велик пост. Още по тематиката - от нашата репортерка във Враца Ива Антонова:

В храмовете се отслужва заупокойна литургия и обща панихида.

Врачанският митрополит Григорий:

„ Светата православна черква е отредила няколко пъти в годината да имаме тези дни Задушница, да се помолим за душите на всички от века умряли православни християни. За всички тези, които ние сме не запомнили, само че Бог помни. За всички тези, които може би са останали без заравяне, паднали на бойни полета, безследно изчезнали, да отправим и за тях своята молитва, тъй като всички едно сме в Христа. Нека Бог да ги елементарни и да им дарува безконечен живот “.

На Задушница се посещават гробовете на умрелите. Носи се варено жито, самун, вино, вода и цветя. За молитвено поменаване с " Бог да елементарни! " се раздава дребен подарък, най-често храна.

Безплатен транспорт пo двe нaпpaвлeния обезпечава общината  в Дупница, споделиха от администрацията.

Община Перник също обезпечава безвъзмезден превоз за Голяма Задушница. Автобусите, в които перничани ще се возят без билет, ще бъдат обозначени, оповестиха от общинския пресцентър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР