„Днес е исторически ден за Гърция“, заяви гръцкият премиер Алексис

...
„Днес е исторически ден за Гърция“, заяви гръцкият премиер Алексис
Коментари Харесай

Реакциите след договора от Преспа: Исторически ден!

„ Днес е исторически ден за Гърция “, съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас на излизане от Народното събрание в петък, след ратификацията на Преспанския контракт за разрешаване на разногласието за името на Македония, оповестява гръцката държавна организация АНА-МПА, представена от " Фокус ".
„ Няма спечелили или губещи от резултата от днешното гласоподаване “, се обърна Ципрас към всички гърци, откакто Гърция призна Република Северна Македония. Гръцкият парламент ратифицира със 153 гласа „ за “ против 146 „ срещу “ Преспанския контракт сред Македония и Гърция.

Денят е исторически за Гърция, тъй като в него е комплициран завършек на огромен забранен въпрос, който е тежал на външната политика на страната, изясни министър председателят. „ Ние защитихме значима част от нашата история, наследството на античната гръцка Македония “, означи Ципрас.
„ В същото време, това е исторически ден за Балканите с тяхната дълга история на спорове, разногласия и националистическа ненавист. Ни е обръщаме страницата и даваме място на мира, съдействието, другарството, солидарността и взаимното съгласие “, продължи министър-председателят на Гърция.
След това Ципрас благодари на 153-ата депутати, които гласоподаваха за ратификацията, „ макар огромния напън, изнудване и персонални офанзиви “ и които са издържали и са сложили патриотическия си дълг преди всичко, гласувайки съгласно своята съвест „ и за това, което имат вяра, че е националният интерес на страната “.
„ Сигурен съм, че идващите генерации и в двете страни ще им бъдат признателни, тъй като през днешния ден те сложиха основите на бъдеще на спокойно общуване, взаимност и съдействие “, съобщи той.
Освен това гръцкият министър председател се обърна и към гръцките депутати, които се опълчиха на съглашението: „ Специално желая да се обърна към тези, които даже през днешния ден имат възражения, които ние почитаме, и рецензии. Уважаваме ги. Те могат да са сигурни, че доста скоро ще видят огромните придобивки за страната от тази историческа стъпка напред “, сподели Ципрас.
„ Днес се роди нова страна на северната ни граница. Северна Македония. Ние я приветстваме “, добави министър ръководителят. „ Тази страна ще е другар на Гърция, съдружник на Гърция в установяването на мир, съдействие и общо развиване в нашия район “, уточни Ципрас, като означи, че Атина прави значима стъпка напред и „ поема водеща роля в Балканския район и Източното Средиземноморие, като цяло “.
„ Вярвам, че това е значима стъпка, историческа стъпка и желая да благодаря на всички народни представители... в това число тези, които, макар тяхното противоречие, способстваха за цивилизованата политическа атмосфера по време на четирите дни на задълбочена и изтощителна полемика “, добави Ципрас.
" Радвам се, че мога да поздравявам днешната ратификация на контракта от Преспа, която дава опция Скопие скоро да се причисли към НАТО и отваря нова страница в техните връзки с Европейски Съюз, тъй че скоро да могат да стартират договаряния за присъединение. Това декларира министър председателят Бойко Борисов в формалната си страница във Фейсбук във връзка ратификацията на Преспанския контракт.
" Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и по-късно, да оказваме помощ на страните от Западните Балкани, в това число и на приятелите ни от Скопие, през днешния ден дават своите резултати. Ще продължим да ги поддържаме, както и до момента ", добавя Борисов.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи, че ратификацията на Преспанския контракт в гръцкия парламент е отлична вест и за Европа.
„ Отлични вести за Европа и огромна победа на дипломацията “, написа Маас в Twitter.
Скопие: Остават пет стъпки
Сега от седем останаха пет, повече или по-малко, публични стъпки, които разделят Скопие от пълноправното участие в НАТО, отбелязва македонската организация МЕТА, представена от " Фокус ".
Процесът, както споделят факторите, би трябвало да приключи до края на тази година или началото на идната.
Първата стъпка – формалното използване на Преспанския контракт в двете страни – приключи на 11 януари в Македония и две седмици по-късно, на 25 януари, в Гърция.
Следващата стъпка е НАТО да приготви Протокол на контракта от Вашингтон за влизане на нова членка. Всъщност това е корекция към истинския контракт за Северноатлантическия съюз, подписан през 1949 година.
Веднага по-късно стартира четвъртата стъпка – процесът на ратификация на протокола, което би трябвало да се случи във всяка от 29-те страни-членки на НАТО съгласно националните процедури. Процесът трае друго време във всяка страна. Очаква се той да приключи до края на годината, а Гърция разгласи, че ще ратифицира протокола първа.
Докато трае ратификацията, Македония ще взе участие в процесите в Алианса до несъмнено равнище. Например, тя може да взе участие на всички конгреси и срещи, само че без право на глас. Или, както споделят македонските функционери, „ ще получи столче в НАТО “.
Петата стъпка е поканата за присъединение, която ще бъде изпратена до Македония от генералния секретар на НАТО, когато всички страни-членки уведомят Съединени американски щати, гарантът на контракта, че са утвърдили протокола за присъединение.
Македония в шестата стъпка ще би трябвало публично да одобри присъединението към НАТО - посредством референдум или посредством гласоподаване в Народното събрание.
След това Скопие би трябвало да изпрати решението на Държавния департамент на Съединени американски щати, „ пазителят “ на Договора от Вашингтон и публично става член на НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР