Днес е един от най-обичаните празници в България, на който

...
Днес е един от най-обичаните празници в България, на който
Коментари Харесай

Борисов: С Алексис можем да играем важна роля

Днес е един от най-обичаните празници в България, на който честваме Съединението. С подписването на меморандума за съгласие сред България и Гърция, ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на опциите за развиване на туризма, бизнеса, придвижването на хора и капитали в нашия район. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след подписването в Кавала на Меморандум за развиването на железопътната връзка „ Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ”.

Според Борисов планът ще бъде предпазен пред Европейската комисия и ще се трансформира в положително оборудване в бъдеще.

„ С Алексис можем да играем значима роля за обща Балканска политика, която да се води “, добави министър-председателят.

Той посочи, че през октомври ще бъде поискана среща с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат показани концепциите за развиване на района и да се търси поддръжка. 

По мотив на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, министър председателят Борисов означи, че страната ни гледа на него като на Балканско председателство.

„ Имаме необичаен късмет да покажем, че има политически елити, рационални хора, които ще спрат несъгласията и Балканите от барутен погреб да станат проспериращ район “, сподели Борисов.

По думите му, когато Европа е единна, има разцвет.

„ Историята си е история, всеки държи на националните си полезности и цели, само че в този момент сме част от европейското семейство, а други балкански страни желаят да отидат там. Може да не сме идеални, само че сме в пъти по-добре в сравнение с преди 10 години и сме извънредно надеждна граница на Европейски Съюз “, сподели още Борисов.

Според гръцкия министър-председател Алексис Ципрас подписването на днешния меморандум за съгласие е от голяма важност освен за двете страни, само че и за района.



„ Постигаме резултати по съществени въпроси и можем да бъдем образец за подражателство “, съобщи той.

По думите му посредством контракта, с който се свързват три огромни гръцки пристанища с Русе, Варна и Бургас ще бъдат задоволени установени потребности от десетилетия.

„ Договорът е мощен лост за придвижването в района като цяло. Това е огромна стъпка, тъй че балканските страни да са европейско пространство на сигурност и стабилитет “, добави Ципрас.

Той уточни, че меморандумът планува взаимно сдружение да ръководи жп линията, като за първи път се следва тази процедура за реализирането на инфраструктурен обект. Гръцкият министър председател означи, че се откриват нови хоризонти и на енергийната карта на Европа, като добави, че следва да се разискват тези тематики на равнище министри.

Ципрас удостовери и желанието за тясно съдействие в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на което Гърция също гледа като на Балканско председателство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР