Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва

...
Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва
Коментари Харесай

Денят, в който да поставим границата кое е журналистика

Днес е денят, в който българските медии вземат решение, че би трябвало да слагат границата. Работата ни, достойнството ни, етиката и разпоредбите ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в акцията за кмет на София по несъответстващ с специалността ни метод.

Това не е публицистика. И ние изрично се противопоставяме на опитите да се назовава по този начин. "

Това се споделя в позиция на медии и публицисти, спазващи етичните правила в специалността. Тя беше публикувана през днешния ден във връзка вчерашна обява на персонални фотоси на момиче от уеб страницата " Пик ". Това е най-грозната до момента офанзива против претендент за кмет на София - този на " Демократична България ".

Позицията все още на публицистичното издание, е подкрепена от БНР, БиТиВи, " Дарик ", " Дневник ", " Капитал ", " Сега ", Клуб Z, " Медиапул ", OFFNews, Bulgaria ON AIR, " 24 часа ", Dir.bg, " Епицентър ", " Площад Славейков ", ТВ " Европа ", " Фактор ", " Фокус ", " Фрогнюз ".

Към политиците: Прекратете това

" Още по-категорично възразяваме против тези партии и обособени политици, които легитимират сходни " медии " като им дават изявленията, канят техни представители на събитията си, заплащат им за рекламни и PR акции по време на избори ", написаха публицисти и издатели в позицията.

Те упорстват политиците да покажат дейно разграничение, а освен краткотрайно обществено отвращение.

" Днес е денят, в който ние, българските медии, желаеме от вас, българските политици, да прекратите това. Ако вашата работа, чест, нравственос и правила нямат нищо общо със случилото се, несъмнено. Всяка друга реакция е подправена. Днес е денят. Нека дружно да сложим границата ", е апелът към всички политици.

Всъщност един от тестванията ще бъде дали ръководещите и политици от опозицията, които се възмутиха във " Facebook " (виж карето) ще платят/публикуват реклама в сходни уеб сайтове и издания като част от акциите си за идните избори.

" Дневник " и " Капитал " неведнъж са коментирали и разказвали за ролята на уеб сайтове, издания и малките екрани, които бяха превърнати в " медийни бухалки ", не без поддръжката на ръководещите (включително и през финансиране по информационни акции на държавни институции).

Но за първи път толкоз медии се сплотяват в такава позиция.

Възмущение и омерзение от политиците

Премиерът Бойко Борисов, който постоянно е заливан с хвалебствия от " Пик " и персонално от издателя му Недялко Недялков, реагира в петък вечер против обявата като сподели, че не приема такива дейности и " изрично ги съдя " . В пост във " Facebook " той споделя, че е бил нападнат по сходен метод. Това е повторно през тази седмица, в която той се обръща към " Пик " - първият прикани да спрат да преследват Мая Манолова с думите " не го правете по този начин, че да наподобява все едно аз съм поръчал нещо. Много добре знаете, че не е по този начин ". Сайтът нападна някогашния омбудсман още преди да беше оповестила кандидатирането си за кмет.

Манолова също изрази омерзение от гнусните способи в акцията и обявата на ПИК. А през днешния ден някогашният омбудсман съобщи, че в акцията си изключва микрофоните за " Пик ".

Възмущение във " Facebook " съобщи и Йорданка Фандъкова - " опитът да се уязви един от претендентите за кмет на София по подобен непоносим метод, е освен неприлично, то убива смисъла от всичко, което вършим ". Имаше и реакции и други политици.

Лидерът на " Да, България " (част от обединението " Демократична България " ) Христо Иванов написа - " Този непоносим акт не е нито инцидентен, нито нечия самостоятелна прищявка. Време е да осъзнаем, че всички ставаме заложници на една все по-безскрупулна машина за страхуване, шантаж и разрушение на биографии. Това е част от системата, която редува репресии и агитация в името на съхраняването на безотговорната власт на корупцията и некомпетентността над животите ни. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (75)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР