Днес е Денят на данъчната свобода - датата, в която

...
Днес е Денят на данъчната свобода - датата, в която
Коментари Харесай

Денят на данъчната свобода! Започваме да работим само за себе си

Днес е Денят на данъчната независимост - датата, в която започваме да работим единствено за себе си. Сметките на икономистите демонстрират, че тази година сме изплатили данъчните си отговорности на 146-ия ден от годината, регистрират от Института за пазарна стопанска система.

Разчетите демонстрират, че за ден създаваме приблизително по 392 милиона лв.. Така ни трябват тъкмо 146 дни, с цел да се попълни страната хазна. Тази година датата е 6 дни по-късно от предходната година, когато е била на 20 май. През 2020 година е още по-рано - 15 май.

По специалност Мики Шезаим е обущар. Тя се грижи обувките на русенци да са добре зашити и залепени. Разказва, че разноските в рецесията са доста, а облагата нищожна.

“Гьонът нарастна, токът, лепилата, всичко е по три, че и повече”, споделя Мики и споделя, че работи най-вече, с цел да заплаща сметките си. “Напоследък това д работя за себе си остана единствено една мечта”.

Докато Мики мечтае, икономисти пресмятат, че съвсем 5 месеца са били нужни, с цел да изплатим данъчните си отговорности и от на следващия ден всеки идващ лев ще отделяме за себе си.

“До тук сме били на повинност за страната - нито един хляб самун не сме можели да купим за нас и за фамилията ни до днешния ден. От тук нататък работим за себе си”, сподели икономистът Георги Ганев.

Тази година датата на данъчната независимост се измести с шест дни по-късно от предходната, когато е била на 20-ти май. А през 2020-та е още по-рано. Причината се крие в поредицата от рецесии, които заляха страната.

“Преди спешния интервал имахме едно преразпределение от 35-36%, според от годината, от 2020- насам приказваме за 40%”, изясни икономистът Адриан Николов пред Нова.

Най-много налози отиват в обществената система.

Социалните осигуровки и пенсиите са най-голямото разходно перо, то заема най-големия дял и с нарастването на пенсиите заема от ден на ден и повече”, разясни Николов.

Заради идната актуализация на бюджета и антикризисните ограничения на страната, денят на данъчната независимост може да се измести и да се наложи да поработим още за страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР