Днес е дългоочакваното пълно слънчево затъмнение над Съединените щати. В

...
Днес е дългоочакваното пълно слънчево затъмнение над Съединените щати. В
Коментари Харесай

Милиони ще преживеят пълното слънчево затъмнение над САЩ

Днес е дълго чаканото цялостно слънчево затъмнение над Съединените щати. В 18:47 часа българско време сянката на Луната стартира да покрива северните елементи на Тихия океан.

Американците стават очевидци на това, което ние наблюдавахме над България през 1999 година Слънцето, Луната и Земята са съвсем на една линия. Нашият сателит закрива слънчевите лъчи и хвърля сянка върху земната повърхнина.

Затъмнената линия е с широчина към 113 километра, и преминавайки над 14 американски щата, ще аргументи лек сумрак. Група български астрономи също са там, с цел да видят и снимат небесното шоу.

НАСА излъчва непосредствено фрагменти от цялостното слънчево затъмнение. Гледайте го тук:



Подготовката

Съединените щати се приготвят от предходната година за цялостното слънчево затъмнение. В продажба са всевъзможни сувенири – от фланелки, до бутилки с вино и понички с мрачен шоколад. Хотелите в градовете, над които ще може да се следи явлението най-добре, са резервирани от месеци.

Сред откривателите на затъмнението е проф. Мариана Лазарова. Тя преподава астрофизика и астрономия в Университета на Небраска в Карни. „ Ние сме разположили 68 станции с идентични телескопи, които ще снимат към 2-2 и половинаминутно видео на слънчевото затъмнение. Но като съберем тези видеа дружно, ще създадем цялостно 90-минутно видео на слънчевата корона”, изясни пред bTV тя.

Слънчевата корона и изригванията притеглят интереса на учените, когато има цялостни затъмнения. Явлението ще бъде следено от Международната галактическа станция и три особено оборудвани самолета. В 19:48 часа българско време стартира цялостната фаза на затъмнението.

„ Това затъмнение се назовава " Великото американско затъмнение ", тъй като целият Северноамерикански континент, Централна Америка и част от Южна Америка ще могат да видят най-малко отчасти затъмнение”, показва проф. Лазарова.

4 минути след среднощ българско време Луната ще спре да закрива Слънцето. Поп-звездата от 80-те години Бони Тейлър ще извърши по време на затъмнението международния си шлагер " Total Eclipse of the Heart ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР