Днес е дългоочакваният ден за милионите български футболни фенове. Колкото

...
Днес е дългоочакваният ден за милионите български футболни фенове. Колкото
Коментари Харесай

Георги Василев за ФАКТИ: Около ЦСКА има оптимистична атмосфера, Акрапович налага стила си

Днес е дълго чаканият ден за милионите български футболни почитатели. Колкото и отрицателни наслагвания да има към българското футболно състезание, това не може да промени обстоятелството, че то вълнува най-вече родния почитател и е най-чакано. Efbet Лига се възобновява през днешния ден от 17:30 с мача сред Ботев (Пловдив) и Арда. За да подгреем за старта на шампионата, от ФАКТИ разговаряхме с един от най-големите български треньори, постигнал триумфи с Етър, ЦСКА и Левски, само че и направил име в Германия с Унион Берлин. Да,именно за Георги Василев-Гочето става въпрос. С него обсъдихме настоящата обстановка и това, което следва да ни показват на първо място грандовете в Българския футбол - ЦСКА, Левски и Лудогорец. Повече може да научите в идващите редове.

- Г-н Василев, възобновява се елитният футбол у нас. Нека да стартираме диалога от първия във краткотрайното класиране - Лудогорец. Какво очаквате от разградчани при новия им треньор Валдас Дамбраускас на база това, което сте добили като усещания досега?

- Нямам кой знае какви усещания от тази пролет с наличието на новия треньор. Вчера гледах мача им със Спортист Своге и няма кой знае каква огромна разлика в схемата, в тактическите условия. Изпълнителите са същите, като се изключи кипъреца (б.р. Пиерос Сотириу), който влезе в края на мача.

- Чисто стилово забелязахте ли някаква смяна?

- Стилово може би да. Тенденцията, мощните им моменти, това беше постоянното притежаване на топката. Сигурното притежаване и това, че като " котка с мишка " си играеха с съперника. Не беше чак толкоз отчетливо, само че имаше признаци на такова по-трайно притежаване на топката. Есента доста елементарно я губеха и за това доста съмнение имаше в играта им в доста от мачовете. Сега сякаш има по-добра връзка с нападателите. На мен ми се коства, че към момента в отбрана при срещи с по-сериозни съперници ще имат проблеми. Крайните бранители са ясни там, само че централните им бранители или към момента не са задоволително приспособени, или има нещо, което не е изяснено. Те обаче имат задоволително запас.

- Персонално за Валдас Дамбраускас съгласно Вас може ли по-западната му същина да му изиграе неприятна смешка в България? Той е литовец, а те са по-северни хора. Освен това, приключил е образованието си в Англия. А пък тук на Балканите знаем, че порядките са по-различни и характерни.

- Не е елементарно в Лудогорец при тези високи условия, при тази селекция с доста финансови задължения, един човек да наложи свето. Всички хора там са със самочувствие, със свои искания и със свои визии. Никак не е елементарно за него. Пък и за предходните не беше. В Лудогорец до момента повече вирееше българин, който елементарно проникваше, внедряваше се и се съобразяваше с тези условия. А всеки един, който се появява със самочувствие... Мисля, че и чехът, който беше, и той го изпита на гърба си. Получава се в един миг една такава война, въпреки и да е мощно казано, само че не могат оптимално да се синхронизират. Аз мисля, че и литовецът ще бъде подложен на този напън. От една страна са огромните инвестиции и условия, от другата страна е играта. Знаете, търпението не е постоянно във футбола. Докато не проличи, че има налагане на жанр, който отчетливо на терена се вижда, че съществува и се възприема, ще му бъде и на него мъчно.

- Локомотив (Пловдив) в контролите записаха единствено победи. Можем ли да приемем това като поръчка от тяхна страна, че могат да се борят за купата?

- Локомотив (Пловдив) има постоянен тим, който набра и задоволително самочувствие. Мисля, че съществува при тях тази нова атмосфера за преследване на високи резултати, включително и пълноценното им присъединяване в шампионата като съперник в борбата. Настъпиха промени при тях, от позиция на промяна на треньора, само че въпреки всичко тимът се резервира и асистент на някогашния треньор го води. Той (б.р. Александър Тунчев) добре познава и стила, и най-много футболистите. Мисля, че и напролет Локомотив (Пловдив) ще бъде един от сложните съперници за обичайните водачи.

- В ЦСКА също се оправиха добре в контролите, не позволиха загуба и позволиха доста малко голове. Имаше и не малко прехвърляния - и изходящи, и входящи. Ще могат ли съгласно Вас да са конкурентни на Лудогорец и да стане същинска битка за купата сред тези два тима?

- Ако се наблюдават медийните изяви и мненията, аз мисля, че доста чакат това да се случи. Има една оптимистична конюнктура и атмосфера към ЦСКА, която се основава най-много и от медиите. В ЦСКА най-добре си знаят каква е обстановката при тях и до каква степен са в положение тези 6 точки разлика да ги преодолеят. Те разчитат, от една страна, на това, че Лудогорец към момента не е този Лудогорец, който сме привикнали да гледаме. От друга страна 6-те точки са факт и това не е малко в нашето състезание.

В ЦСКА се случиха промени в състава. Трансфери на футболисти, които излязоха и такива, които влезнаха в този момент. Влизането на нови футболисти в даден състав не е чак толкоз елементарно, ще им би трябвало време за акомодация. При " армейците " като че ли зимата беше най-активна, най-живееща в " мъртвото време " без мачове. Другото е наличието на треньора Акрапович, който постанова своя жанр, своите разбирания за играта и считам, че есента в някои от обнадеждаващите мачове той сподели, че ще се придържа и ще постанова това, което може да му носи триумф. Резултатите не бяха по никакъв начин неприятни. Фактът, че ЦСКА играха в контролите с тимове, които не са кой знае какви известна имена, демонстрира, че той очевидно целеше да обиграва, да усъвършенства това, което желае да наложи.

За мен ще бъде забавно. И единият, и другият тим имат нови треньори. И в двата тима има задоволително качествени футболисти. При Лудогорец дълго време отсъстваше значим човек - Вандерсон, който в този момент се възвръща. Вчера не игра, само че той е доста значима фигура в техния тим. При ЦСКА е излизането на Антов. Аз мисля, че в тази зона те към момента не са сигурни кой и по какъв начин ще го замести съгласно системата, която постанова Акрапович. Чувствам, че към момента има нещо, което им липсва в тази зона на централните бранители.

- Точно това се канех да Ви запитвам. В такава скица с трима централни бранители, с каквато играят ЦСКА, напускането на един от титулярните ще се усетили толкоз осезаемо, както би се усетило, в случай че са единствено двама?

- При всички случаи ще би трябвало да се търси третият, с оглед системата, която се постанова.

- Пламен Гълъбов?

- Аз чувствам, че търсят и различен човек. В последните няколко мача, в които ЦСКА играха в този вид с трима централни бранители, че е толкоз одобрен и толкоз модернизиран, и да кажем, че в този момент отсъствието на Антов извънредно ще повлияе, мисля, че е неверно. Те играят по този метод, откогато пристигна Акрапович, а те нямат кой знае какъв брой мачове под негово управление. Ща намерят решението - дали ще е с Гълъбов, дали ще е с ново наличие и съм сигурен, че босненецът 100% ще играе в този вид с трима централни бранители.

- В Левски също взеха няколко нови. С този състав и треньор имат ли капацитет " сините " да нападат най-малко Купата на България, тъй като в шампионата ще им е мъчно да мислят за освен това от място в шестицата?

- Имат много негатив като точки. Да се каже, че всичко при тях се е трансформирало в положителен образ... Аз не бих се заел да го кажа. Левски към момента страда от много неща, които останаха зад тила им. Все отново си проличава, че крачка по крачка вървят напред. А до каква степен ще им стигнат силите, аз мисля, че с още първия мач за Купата значително ще предопределят своите упоритости в този шампионат. Те играят на личен терен с един доста сложен съперник - Берое, който също несъмнено има такива упоритости. Та, още тогава ще се разбере дали ще остане тази цел или ще би трябвало да се ориентират към бъдещето в Левски. Първо, да завършат това състезание по най-хубавия метод от позицията, която заемат, т.е. да се изкачат напред в класирането и, несъмнено, да се стягат за новото състезание, където би трябвало да са с доста повече упоритости.

- Вие сте огромна фигура в историята Етър. Отборът сега е на последно място в еfbet Лига, само че още зимата, след идването на Александър Томаш на поста старши треньор, имаше прочут напредък в резултатите на тима. Сега и Бербатов влезе в треньорския щаб на великотърновския отбор. Мислено върша прилика с фактора Ибрахимович в Милан, единствено че Берба е в друга апелирам. Та, може ли Бербатов, с наличието си, да е подстрекател за Етър по пътя към оцеляването в елитния ни футбол?

- Малко настрани заставам тук аз, само че проследявам какво става. Доста еуфория имаше към привличането на Бербатов в треньорския щаб. Томаш най-добре знае каква е задачата му. Това е повече за покачване на самочувствието. Доколко ще повлияе това на тима, както споделят: " Видовден идва ", ще забележим. Предполагам, че треньорският щаб си е направил добре сметката. Привлякоха и няколко футболисти, които като имена не може човек да каже, че това са класни футболисти, които са пристигнали от еди-къде си. Непознати хора са, персонално за мен, само че по всяка възможност са преценени качествата им и решението е и съгласно опциите на клуба, тъй като Етър няма кой знае какви финансови благоприятни условия, с цел да прави огромни прехвърляния. Факт е, че са на последно място, само че в последните кръгове направиха нелоши резултати, като точно това основава вярата, че Етър може да направи тази кралимарковска крачка напред, с цел да се измъкне от тази обстановка. Въпреки че още от началото програмата им е много напрегната и тежка. Освен че би трябвало да печелят точки, би трябвало да разчитат и на това съперниците им, които са над тях, да губят. А аз забелязах, че всички тези тимове над тях започнаха много съществени ограничения по селекцията тъй наречените Битката за оцеляване ще бъде сериозна.

А другояче, Вие сравнихте Бербатов с Ибрахимович, само че това са две разнообразни неща, тъй като Ибрахимович влиза и вкарва голове, а Бербатов не може това да го прави към този момент.

- Така е, въпреки и аз да имам поради съответно резултата от наличието му там. Все отново е огромно име и би трябвало да въодушевява.

- Да, еуфория, повече еуфория. А и, вижте, Етър е задоволително обичаен и влиятелен като тим, като имена, които са минали през него, с цел да се стъписва от имената на футболисти. Да не забравяме, че в най-силните години на Етър тук имаше плеяда от национални състезатели.

- Очаквате ли някой от отборите да е приятна изненада тази пролет?

- Нямаме достъп до толкоз информация. Почти всякога, когато има пауза - от един към различен полусезон, или от едно състезание към друго, очакванията са свързани с нови имена, с нови селекции. Не бих споделил, че някой блестящо ще се открои, ще направи някакъв сериозен взрив и ще промени визиите ни. Струва ми се, че ЦСКА остана най-вече на фокус със селекцията, която направи.

- Като Ви попитах това си мислех за Ботев (Пловдив).

- Там минимум информация имам. Знам, че има упорит, финансово постоянен човек, който влиза в ръководството, който прави ексцентрични неща - да вземем за пример с представянето на тима оня ден. Както и с трансферната политика. Излязоха футболисти от школата на Ботев и отидоха в Дания. При тях пристигнаха футболисти от скандинавски страни. Интересно е това нещо, само че не подсигурява, че там ще е взривът. Още през днешния ден ще забележим в мача им с Арда, любознанието е огромно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР