Днес е Черешова задушница. Съботата преди големия християнски празник Петдесетница

...
Днес е Черешова задушница. Съботата преди големия християнски празник Петдесетница
Коментари Харесай

Какво правим на Черешова задушница

Днес е Черешова задушница. Съботата преди огромния християнски празник Петдесетница е отредена като ден за възпоменаване на душите на умрелите. На Черешова задушница православните християни насочат молебствия за своите умряли близки.

Във всички храмове ще бъде отслужена заупокойна литургия, след която ще се направи и обща панихида в памет на мъртвите.

На Задушница православните християни вършат помен, водени от увереността че гибелта е единствено прекосяване от краткотрайния към безконечния живот. В църквата се палят свещи. Раздава се храна, с цел да не забравим покойниците и да покажем, че ги обичаме.

Църковната традиция повелява на този ден да се насочат възпоменателни молебствия за покойниците в божия храм, изясни протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичната черква „ Рождество Богородично “ пред БНР. И добави: „ Да благослови духовник посредством общата панихида виното, хляба и жито. След това посещаваме техните гробове да се помолим за тях с вярата някой ден и ние, когато си отидем от този свят, да се съберем при Бог във вечността. “

Наред с молитвите за помен, църквата приканва хората да оказват помощ на страдащите и бедните, като раздават храна и лепта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР