Днес е Черешова Задушница - една от трите големи Задушници,

...
Днес е Черешова Задушница - една от трите големи Задушници,
Коментари Харесай

Черешова Задушница е, ето какво не се прави

Днес е Черешова Задушница - една от трите огромни Задушници, които почитат православните християни. Черешова Задушница е постоянно в събота, преди огромния църковен празник Петдесетница.

Днес е ден в памет на всички умряли православни християни. На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да подсети за грижата за мъртвите. Богослужебното предписание е по-особено, с усърдни молебствия за умрелите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предходния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по гибелта на свои близки от предходния ден и на самата Задушница посещават гробищата, палят свещи и кандила, слагат цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в черква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват самун и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: " Бог да елементарни ".

Задушницата се назовава в България " черешова ", тъй като това е най-популярният плод през интервала и нормално се прибавя към поменателните трапези.

Що се отнася до възбраните на Задушницо, те имат една цел, а тя е да откъснат индивида от всекидневието, от нормалните грижи и отговорности и да го насочат към душите на умрелите ни близки. Това е отдаване на респект към тях. Забраните касаят само ежедневните действия, в резюме – работата, която пречи да се отдаде цялото внимание и мисъл към душите.

Работи ли се на Задушница?

Църквата не не разрешава, само че приканва да не се работи, в случай че несъмнено търпи отсрочване за различен ден. Например да се сготви и да се измие посудата след храна не е грях, това е настояща нужда. Да се нахранят животните не е грях, да се прекопае градината е грях по отношение на разбиранията за Задушница. Месопустна Задушница 2023 – ето какво се прави Има славянско вярване, че в деня за Душите починалите посещават дома си. И те се наскърбяват, като видят, че околните им си правят работата и са ги не запомнили. В този ден се отделя време за посещаване на гробовете, за работа в църквата, за мисли и диалози за умрелите. Пере ли се на Задушница? Не се пере на ръка, тъй като ще се похаби време, което е отредено за Душите. Но няма спънка да се пусне пералня, тъй като работи машината, а не индивидът.

Чисти ли се на Задушница?

Принципът е същият като изложеният по отношение на прането. Не би трябвало да се чисти, тъй като това лишава време, а чистенето умерено се отсрочва за идващия ден. Няма спънка да се пусне робот, който да събере праха.

Може ли да се къпем?

Не е възможно. Къпането е част от грижата за себе си, а на Задушница грижата се насочва към починалите. В годината има три дни, в които не е редно да „ крадем “ от времето им. Някои хора се отдават на занимания и отмора през „ неработния “ ден, смятайки, че съблюдават възбраните. Екскурзия, среща с другари, игри и други сходни действия също не са редни на Задушница. Те не са неразрешени, тъй като не са съществували, когато са установявани обичаите за удостояване на мъртвите. В минало време хората са работели непрекъснато и са спирали единствено за празник, отбелязва actualno.com.

Ето още няколко забрани, касаещи Задушница:

Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща;

На гроба не се яде от подавките и не се пие;

На гроба не се изоставя храна, с цел да не се омърси мястото от животни.

По отношение на Черешова задушница има и спомагателна възбрана – да не се пробват черешите преди да бъдат подадени за мъртвите.

Откъде идва тя? Първите череши зреят за Задушница. Живите не употребяват, а дават приоритет на покойници. Но коренът на тази възбрана е по-стар, от езическите времена на жертвоприношенията. На предците са се посвещавали първите плодове от всяка годишна продукция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР