Днес е Богоявление, имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана,

...
Днес е Богоявление, имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана,
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Богоявление. Йордановден е!

Днес е Богоявление, имен ден честват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

Според Библията на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във тип на гълъб. Чул се глас, който споделил: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ".

Празникът е обвързван с доста обреди, има и доста именици

На 6 януари се освещават бойните флагове на Българската войска, традицията е възобновена през 1993 година, преди този момент ритуалът се прави от 1879 до 1946 година Обредната софра включва прясна пита, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи и вино. 

Празникът Богоявление се назовава още Просвещение, тъй като йорданското събитие просвещава като демонстрира Бога, изявен в непостижимата загадка на неразделна Троица. Всеки посредством светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината посредством заслугата на Сина и посредством силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, само че до IV век той се чествал дружно с Рождество Христово.

Вярва се, че в случай че празникът е в събота, ни чакат доста естествени стихии и бедствия – пожари, наводнения и трусове

Общият празник се наричал Богоявление, тъй като при кръщението си в Йорданските води Исус Христос се явил на света за публично служение. По-късно църквата приела да чества двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари Богоявление. 

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуално мятане на кръста от локалния духовник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи у дома. Тя пази от заболявания и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в фамилията, в случай че някой легне болен.

За разлика от други места в Мъглиж и дамите се включват в традицията

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието въвличане се употребява остатъкът от остарялата светена вода. Единият е за дома, вторият - за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата дружно с бакър вино за минувачите.

Върху стоманен предмет се изгарят чемширените китки от предходното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов шубрак. С донесената от църквата свещ се възпламенява с „ нов “ огън кандилото в фамилния иконостас. Там се поставят и новите рождественски китки.

Те са свързани с водата, а водата в нашата просвета е врата към отвъдния свят

По традиция във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните флагове, а по-късно се организира и ритуалът по избавяне на Богоявленския кръст. Смята се, че който хване кръста, ще бъде здрав и цветущ през цялата година. В Калофер по традиция се извива леденото мъжко хоро.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР