Днес е 9 септември, датата която 75 години по-късно продължава

...
Днес е 9 септември, датата която 75 години по-късно продължава
Коментари Харесай

Днес е 9 септември - най-противоречивата дата в новата българска история

Днес е 9 септември, датата която 75 години по-късно продължава да разделя обществото. За едни на този ден се слага началото на едно по-справедливо общество – социалистическото. За други – това е датата на кървясъл прелом, поставил завършек на частната благосъстоятелност, свободата на личността и демокрацията.
В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с опитния превратаджия Кимон Георгиев (участвал в неконституционни смени на властта и през 1923 година и 1934 г.).
Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети Украински фронт на Червената войска, откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България дни по-рано.
След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България се включва във войната с досегашния си съдружник хитлеристка Германия и след края на спора попада в руската сфера на въздействие.
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен "Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души.
Осъдените на гибел от така наречен "Народен съд " са 2 730 души — министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е "народно въстание ". Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението "социалистическа гражданска война ". След политическата смяна от 1989 година събитието е определяно като "военен прелом ". И тази година на 9 септември ще се проведат две противоположни събития – социалистите ще отбележат 75 годишнина от преврата, а родственици и близки на починалите от тоталитарния режим ще почетат тяхната памет. Че датата и до ден сегашен е спорна гори и това че в навечерието на датата паметникът на Съветската войска още веднъж бе надраскан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР