Днес частната компания Вектор успя да изстреля на пробен атмосферен

...
Днес частната компания Вектор успя да изстреля на пробен атмосферен
Коментари Харесай

Успех! Частната компания Вектор изстреля ракета на тестов атмосферен полет

Днес частната компания Вектор съумя да изстреля на експериментален атмосферен полет първообраз на ракетата “Вектор-Р ”, която някой ден се чака да извежда в ниска околоземна орбита дребни спътници с товар до 66 кг.

В рамките на днешния полет беше тествана единствено първата степен на ракетата, освен това на височина не повече от 3 километра. Въпреки това стартът беше значим за компанията – за пръв път беше извършено изстрелване на ракета от новия частен космодрум Кемден, за пръв път беше обезпечено лъчение онлайн и за пръв път ракетата превозваше комерсиален потребен товар.

Частната компания Вектор е учредена от Джим Кентрел, някогашен съидейник на Илон Мъск. Когато през 2001 година Илон Мъск решил да изстреля мишки към Марс (нещо, което към момента никой не е правил до ден днешен), той се обърнал към Кентрел за съвет. Кентрел е работил в продължение на дълги години взаимно с съветската галактическа стратегия и се навил да помогне на Мъск да купи три остарели съветски балистични ракети, с цел да ги преобразува в галактически. Тази работа обаче пропаднала и точно неуспехът на договорката довел до това Мъск да основе частната корпорация СпейсЕкс през 2002 година. Кентрел помагал известно време, само че по-късно напуснал компанията, тъй като не е вярвал, че нещо съществено ще произлезе от всичко това.

Днес Кентрел е създател на компания Вектор, само че тя не се явява директен съперник на СпейсЕкс. СпейсЕкс желае да извозва хора до “Международната галактическа станция ”, а по-нататък до Луната и Марс. Освен това главната ракета на Мъск е “Фолкън 9 ”, която извежда огромни спътници. Вектор се цели в пазара на микроспътниците, който се разви бурно през последните няколко години.

Предишният полет (дебютен) на първообраз на ракетата “Вектор-М ” беше извършен на 3-ти май тази година и също приключи с триумф.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР