Днес библиотекарите в България честват своя професионален празник. В Асеновград

...
Днес библиотекарите в България честват своя професионален празник. В Асеновград
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Асеновград Петър Петров към библиотекарите: Гордейте се с професията си!

Днес библиотекарите в България празнуват своя професионален празник. В Асеновград денят бе маркиран с библиотечна среща на тематика " Инвестираме в библиотеките, влагаме в бъдещето ". Събитието стартира тъкмо в 10:30 ч. в Градска библиотека " Паисий Хилендарски ". За празника се събра библиотечната общественост от община Асеновград. Сред гостите беше и Светла Божилова - библиотекар в читалището в село Труд. Преди няколко години тя е получила наградата " Библиотекар на годината ".

Заместник-кметът инженер Петър Петров персонално поздрави всички празнуващи. " Уважаеми библиотекари, уважаеми сътрудници от Градска библиотека, специалността на библиотекаря в последните години става все по-популярна. И това се дължи на напъните, които всички вие полагате за нейното развиване. Библиотечните действия към този момент не се лимитират до приемане и разказване на книги и обслужване на читатели. Напротив - с помощта на всички вас библиотеките към този момент са място за креативен срещи, арт работилници и даже за забавни просветителни игри на най-малките. От името на кмета на общината лекар Христо Грудев и от свое име позволете ми да ви благопожелавам Деня на библиотекаря и да ви пожелая най-много здраве и ентусиазъм. Продължавайте все по този начин настойчиво да работите. Гордейте се с специалността си и запалвайте искрата на библиотечната просвета у от ден на ден свои почитатели. Честит празник! ", насочи пожеланията си Петров.

Малко преди да завърши срещата бяха връчени грамоти за дейна активност на библиотекарите в асеновградска община. Сред отличените бяха Елена Мечкова - НЧ " Никола Й. Вапцаров " в село Тополово, Спаска Калоферова - НЧ " Христо Ботев " в село Новаково, Нурсен Мехмед - НЧ " Никола Й. Вапцаров " в село Мулдава, Величка Атанасова - НЧ " Христо Ботев " в село Червен.

От 2006 година 11-ти май се празнува публично като Ден на библиотекаря. На тази дата в началото Българската православна черква (БПЦ) е отбелязвала празника на основателите на българската писменост - светите братя Кирил и Методий. От самото си възникване в древността библиотеките са оживели до в този момент, освен тъй като са съумели да бъдат в крайник с времето, само че и с помощта на личностите, чиято задача е била да придвижват и популяризират знанието в името на напредъка на човечеството.

Най-ценното в библиотеките са били книгите и техните библиотекари. И в случай че книгите са духът, то библиотекарите са душата на библиотеката. Тяхната задача, с изключение на да опазват насъбраното познание, е да съхраняват българския дух и еднаквост, както и да търсят най-пряката и нужна връзка сред предишното и днешните провокации на времето. Професията на библиотекаря е една от най-старите. Първата библиотека е издигната през VII век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в античния град Ниневия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР