Днес беше публикуван протокол от Антикорупционният фонд (АКФ), в който

...
Днес беше публикуван протокол от Антикорупционният фонд (АКФ), в който
Коментари Харесай

СГП Лийкс: Съдия Маргарита Немска е разглеждала делото на съпругата на Нотариуса

Днес беше оповестен протокол от Антикорупционният фонд (АКФ), в който се преглежда " инцидентния избор " на Маргарита Немска за съдия-докладчик по секретното дело към Административен съд - София град (АССГ) на Гергана Божанова, брачна половинка на Мартин Божанов - Нотариуса.

Според два самостоятелни източника, единият от Софийска градска прокуратура (СГП) секретното дело на Божанова е за. Поради отнемането на този достъп тя е и освободена от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи (ГДБОП).

" И до ден-днешен Министерство на вътрешните работи не е дало съществено пояснение по какъв начин Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като проверяващ служител на реда в ГДБОП. Настоящият шеф на ГДБОП Явор Серафимов изясни само, че едвам след назначението ѝ се установило разминаване сред предоставените от нея данни за имотното ѝ положение и действителното състояние, и била освободена ", заяви Николай Стайков от АКФ.

Любомир Янев, ръководителят на ГДБОП, в предишното е " осъществявал контакт " с Мартин Божанов - Нотариуса. От пресцентърът на Министерство на вътрешните работи прецизират още, че обаче няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция.
 Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи не вижда потребност от инспекция за връзки на Любомир Янев с Нотариуса
Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи не вижда потребност от инспекция за връзки на Любомир Янев с Нотариуса

Осъщественият контакт сред някогашния шеф на ГДБОП имал напълно длъжностен темперамент

Съдия Немска се е произнесла в интерес на Божанова , като решението ѝ е доказано и от Върховния административен съд (ВАС). По друго дело за противозаконното уволняване на Божанова АССГ и Върховен административен съд също се произнасят в нейна изгода. От институциите регистрират, че от Министерство на вътрешните работи не са спазили законовата процедура да ѝ предложат първо друга служба, която не изисква достъп до класифицирана информация.

Съдия Маргарита Немска е някогашен заместник-градски прокурор на София. Тя е брачна половинка на Емил Писков, някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи и ДАНС и юрист, който беше открит като в следствието на АКФ " Списък за бърз надзор ".

Допълнително, Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова имат документирано две взаимни излизания и влизания през Граничен контролно-пропусквателен пункт през октомври и ноември 2020 година, по данни на АКФ.

" Тези близки фамилни връзки, дружно с общия бизнес на Божанов и Писков, би трябвало да са причина Немска да се води от делото на Божанова. Както следим постоянно в последно време по съдебно-прокурорските проблеми по мрежите за редом правораздаване на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, към тях непрестанно излизат преплитащи се близки фамилни, бизнес и колегиални връзки ", разяснява Николай Стайков.

По информация от декларацията за имуществено положение на арбитър Немска през 2022 година тя и Емил Писков са закупили апартамент в Барселона на стойност съвсем един милион лева Справка от испанския заможен указател и инспекция на АКФ на място демонстрираха, че парцелът се намира в централната градска част в първокласна жилищна постройка.

Това демонстрира някакво противоречие сред добитото от тях имущество и законните им приходи, като имаме поради активността на Писков като съучастник на Нотариуса.

" Цялата история демонстрира образно множеството " реализирани контакти " сред магистрати, чиновници на Министерство на вътрешните работи и престъпни детайли , които остават без съответно изясняване. Вероятно тъй като това би трябвало да бъде сторено от същите тези хора в същите тези институции, които са впримчени в " контактите ", заключи Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
 Министерство на вътрешните работи занапред отваря житието и битието на Нотариуса
Министерство на вътрешните работи занапред отваря житието и битието на Нотариуса

Установени са основни очевидци, които са разпитани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР