Днес беше публикуван IV годишен Доклад за върховенството на правото

...
Днес беше публикуван IV годишен Доклад за върховенството на правото
Коментари Харесай

Кои са 5 положителни констатации за България в доклада на ЕК за върховенство на правото?

Днес беше оповестен IV годишен Доклад за върховенството на правото на Европейската комисия /ЕК/, като в него е имало 5 позитивни констатации за България. Той обгръща 4 съществени стълба – националните правосъдни системи, уредбата за битка с корупцията, плурализма и свободата на медиите, както и други институционални въпроси, свързани с правилото на причинност и взаимно ограничение на управляващите.

„ Като значителен прогрес са маркирани въвеждането на механизъм за ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и на правосъден надзор върху отводите на прокурора за формиране на наказателно произвеждане “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков преди държавното съвещание. Това законодателство бе признато от предходното Народно заседание, като Европейска комисия го очакваше от страната ни повече от 10 години.

Подобреният Национален координационен механизъм за господство на правото също е включен в отчета със знак плюс . Европейска комисия прави оценка позитивно и приемането на законодателство за разширение на обсега на правната помощ и въвеждането на наложителна медиация по избран вид каузи. Комисията счита за прогрес сформирането на работна група за законодателни промени за повече независимост на медиите и плурализъм. Отбелязани са и положителни трендове във връзка с достъпа до обществената информация . Закриването на профилираните съдилища и прокуратури и преместването на магистратите в органи на правосъдната власт по техен избор без оборване на процедурите също са посочени като стъпки в вярната посока.

В същото време Европейска комисия показва терзание във връзка със състава на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него .

„ Тези мнения от години стоят на вниманието на законодателния орган и се чака да бъдат решени в идващите седмици или месеци. Това зависи от темпото, с което работи Народното събрание “, акцентира министър председателят.

Комисията е сериозна и във връзка с предварителната защита и противодействието на корупцията . Причини за това са неналичието на неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта и усещането на специалисти и бизнеса за високи равнища на корупция в обществения бранш. По думите на премиера препоръчаните в Народното събрание промени за промяна на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество са една от вероятните реакции на тези рецензии.

„ Необходимо е част от тези промени да бъдат в допълнение развити с промени в Конституцията. Тази активност стартира в това Народно заседание, само че ще отнеме най-малко няколко месеца, с цел да се стигне до законодателни решения “, съобщи акад. Денков.

Според общата оценка на Европейска комисия България и Румъния извършват приемливо изискванията по Механизма за съдействие и инспекция, сложени при влизането им в Европейски Съюз. Ето за какво Комисията ще предприеме последните стъпки към дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки.

„ С това България и Румъния ще се включат в общия водоравен европейски механизъм за господство на правото на Европейски Съюз, който се отнася до всички други страни. Крайното решение зависи от Съвета на Европейски Съюз “, изясни министър председателят.

Затова е значимо България да извърши в цялост рекомендациите в отчета до идващото съвещание на Европейския съвет през есента .

„ Това е допустимо. Правителството ще направи това, което зависи от него. Надяваме се, че в Народното събрание ще има задоволително градивен дух и политическо предпочитание тези тематики да бъдат завършени “, съобщи министър председателят и посочи, че промените би трябвало да се създадат не толкоз поради рекомендациите на Европейска комисия, а тъй като жителите и бизнесът се нуждаят от господство на правото .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР