Днес беше направена първа копка на дългоочакваната нова сграда на

...
Днес беше направена първа копка на дългоочакваната нова сграда на
Коментари Харесай

Направиха първа копка на новата сграда на Карин дом във Варна

 Днес беше направена първа копка на дълго чаканата нова постройка на Карин дом. Парцелът е с повърхност 2450м2, ситуиран в разширената централна част на Варна – сред улиците “Дойран " и “Кирил Шиваров " (Зад Проектантска, в двора на средношколските общежития). Участие в формалната гала взеха кметът на Община Варна, Коста Базитов, заместник–кмет, инж. Христо Димитров - шеф на Планекс ЕООД, реализатор на обекта, Мая Донева – Изпълнителен шеф на Карин дом, екипът, донори, другари и родители. Специално за мотива се изявиха и част от най-малките ученици, които извършиха стихчета.

Положеният главен камък беше особено селекциониран и донесен от екипа на Карин дом от градината на функциониращата сега постройка, намираща се в Морската градина. Така беше обещано и алегорично начало на новия център, който цели да продължи задачата да даде сложни услуги за деца със специфични потребности и техните фамилии, които да подкрепят тяхното сполучливо приобщаване, само че към този момент в комфортни и изцяло приспособени за това условия. 

Тази по този начин предстояща първа копка идва навръх време за юбилея на центъра за деца със специфични потребности, който тази година празнува 25 години от основаването си.

Цялата активност на Карин дом сега е събрана под покрива на тогавашната вила на семейство Станчови, издигната през 1908г., която не дава отговор функционално на потребностите на организацията да развива своите лечебни стратегии и образования. Именно това е повода през 2019г. Общинският съвет на Община Варна да вземе решение да подари на Карин дом терен за създаване на нова постройка. Финансирането на тази нова постройка се дава на Карин дом от Фондации Велукс. През 2019г. Карин дом започва своята дългогодишна фантазия и афишира публично отварянето на интернационален архитектурен конкурс за абстрактен план на новия център.

Процедурата за избор на строител е извършена според условията и напътствията на Фондации Велукс и притегля интереса на 11 компании, от които 9 подават предложения. С най-хубава оферта, като цена и период на осъществяване преди всичко е класирана компания " Планекс " ЕООД, която с изключение на сътрудник с потвърден опит в строителството, се включва и като донор с отношение към обществената идея на Карин дом.

" Преди съвсем четвърт век, завръщайки се в България, Иван Станчов сбъдва една огромна своя фантазия - основава Карин дом с доста обич в сложни за цялото ни общество времена и още по-трудно бъдеще за децата със специфични потребности. Той мечтае за любов и обучение за всяко дете. Вече 25 години фантазиите на Карин дом не престават да бъдат все по този начин смели и с визия за бъдещето, олицетворяващи обичта към децата и поддръжка за техните фамилии. Днес тази смела фантазия продължава да живее, да се развива в синхрон с променените потребности на обществото ни. Екипът ни продължава вярата на своя създател Иван Станчов, че няма невъзможни неща и фантазиите би трябвало да бъдат следвани! Изгражд  ането на новия лечебен и учебен център на Карин дом е нашата последваща смела мечта-бъдеще за всяко дете. “ – показа Изпълнителният шеф на Фондация Карин дом, Мая Донева

В началото на месец март 2020г., интернационално жури разгласи и спечелилия в състезанието – UNAS Studio - Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия)- екип, които е основан и работи в Берлин. Проектът печели със своите прецизни решения, плътно вътрешно пространство и оптимално непокътнати зелени площи измежду 174 плана от 48 страни на 5 континента. Така се стига и до днешната първа копка, с която Варна ще получи един от най-съвременните центрове за терапия и обучение в България. 

Екипът от над 40 експерти на Карин дом поддържа годишно повече от 300 деца и фамилии от Варна и страната, образова над 1200 експерти, работещи в сферата. От своето основаване през 1996 година до 2020 година общо 2756 деца са получили услуги в Карин дом. За интервала от 2011 до 2020г. в стратегия " Ранна Интервенция " на Карин дом са включени 986 деца от 0 до 3г. Основните действия са: терапия и рехабилитация, ранна намеса и интеграция, образования и покровителство.

Ако желаете да подкрепите Карин дом, можете да извършите подаяние за закупуване на съоръжение за новия лечебен и обучителен център с DMS KARIN DOM на номер 17 777 - .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР