Днес бе първото официално заседание на Кризисния областен център в

...
Днес бе първото официално заседание на Кризисния областен център в
Коментари Харесай

В Хасково заседава Кризисния областен център

Днес бе първото публично съвещание на Кризисния регионален център в Хасково, който координира и спомага за организацията по приемането на бягащи от войната жители на Украйна.

Организацията и взаимоотношението сред другите институции обаче е в ход откогато стартира войната, разяснява на конференция регионалният шеф на Хасково Катя Панева, която управлява извършеното по-рано съвещание. Тя разясни, че структурата се образува, след решение от през вчерашния ден на Министерски съвет, с което се вършат допълнения в Националния проект за деяние в спешни обстановки.

Кризисният регионален център е формиран от представители на регионалните структури на Министерство на вътрешните работи, група „ Миграция “, ДАНС, Гранична полиция, Пожарна сигурност и отбрана на популацията (ПБЗН), Регионална здравна ревизия (РЗИ), Регионално ръководство на образованието (РУО), Български червен кръст (БЧК), представители на общините. Областна администрация ще координира и спомага за по-бързата връзка сред обособените институции, изясни регионалният шеф Катя Панева.

Тя добави още, че все още има опция за настаняване на 30 украински фамилии в частни домове и към 100 по хотели.

Към днешна дата на територията на област Хасково има 53 жители на Украйна, настанени в хотели, както и 49, настанени на частни адреси.

Имаме информация за записаните украинци на територията на област Хасково. Те имат опция да подадат молба за интернационална протекция до Министерство на вътрешните работи или Държавна организация за бежанците, уточни Милена Стамболиева, шеф на регионалната конструкция на организация „ Миграция “.

След като получат статут за краткотрайна отбрана, се получава документ за персонален номер на чужденец (ЛНЧ), получават права на бежанци, надлежно, децата на тези хора могат да посещават детска градина, учебно заведение, да им се търси работа.

4 деца на украински жители са признати на учебно заведение в Хасково. На уеб страницата на РУО е оповестена информация за всяка стъпка, която би трябвало да следват родителите, искащи децата им да постъпят на учебно заведение или детска градина, подчертава шефът на РУО Веселина Павлитова.

В административната постройка на БЧК – Хасково продължава дарителската акция, всеки ден от 9 до 18:00 часа. Имаме близо 90 самостоятелни донори и 5 компании. Кампанията е сполучлива. Благодаря на всички за съчувствието към украинските жители, показа шефът на БЧК – Хасково Минка Мечеринкова.

Началникът на ПБЗН – Хасково Николай Вълчев изясни за какво при оповестяването на листата с груповите средства за отбрана или така наречен скривалища не попадаха такива, на територията на област Хасково. Оповестените в страната скривалища са 4 категории. Към момента налични в листата са единствено тези, годни за незабавна употреба. Тези, на територията на област Хасково, попадат в 3-та категория, като се нуждаят от ремонт. Конструкциите им са годни. Освен това всички стоманобетони здания, които изби, стават за бомбоубежища, разясни Вълчев.

Няма нараснал поток от украински жители на митнически пункт „ Капитан Андреево “, изясни в края на съвещанието Георги Фучеджиев, от Гранично полицейско ръководство – Свиленград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР