Днес бе даден старта на третото поредно издание на конкурс

...
Днес бе даден старта на третото поредно издание на конкурс
Коментари Харесай

Третото поредно издание на ЕКООБЩИНА с две нови категории за кандидатите


Днес бе даден старта на третото следващо издание на конкурс ЕКООБЩИНА. Той се провежда от Френското посолство в България, а още от първото си издание, се употребява от високия патронаж на Президента на Република България и мощната поддръжка на Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на околната среда и водите.

ЕКООБЩИНА е конкурс, който има за цел да открои положителните практики на локално равнище в пет основни области, които съставляват стълбовете на едно стабилно градско развиване. Категориите в предходните издания на състезанието бяха „ Устойчиво ръководство на водите “, „ Устойчиво ръководство на битовите боклуци “, „ Устойчива подвижност “, „ Енергийна успеваемост на постройките “. През 2018 година те се допълват от категорията „ Устойчиво ръководство на обществените пространства “, която има за цел да отличи политиките на общините в България във връзка с развиването на обществените пространства. Друг нов миг в провеждането на състезанието през 2018 година е основаването на категория, „ Спорт и гражданско общество “.

Официален хазаин на събитието беше Н.Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България, като негови посетители бяха Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите, и Валентин Йовев, заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

„ По време на „ ONE PLANET SUMMIT “, който се организира на 12 декември в Париж, президентът на Франция Еманюел Макрон акцентира основната роля на обособените страни, само че също по този начин и на общините и предприятията, в битката против климатичните промени […] „ ЕКООБЩИНА “ съставлява конкурс, който отличава българските общини, работещи за възстановяване качеството на живот на своите жители и, в същото време с това, е платформа за съдействие сред българските и френските обществени управляващи, асоциации и предприятия в региона на устойчивия град “, сподели Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България във връзка третото издание на самодейността.

„ Радвам се, че състезанието ЕКООБЩИНА се уголемява, включвайки и нови категории. Министерство на околната среда и водите и тази година обезпечава експертна и финансова помощ за реализирането на самодейността. Местните управляващи имат значима роля за реализиране на по-чиста околна среда и Министерството работи в интензивно партньорство с тях за обезпечаване на високо качество на живот за жителите. Чрез финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “, ние осигуряваме по-добро и екологосъобразно ръководство както на водите, по този начин и на отпадъците в България “, сподели госпожа Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите.

„ Щастлив съм, че за трета поредна година Министерство на регионалното развитие е сътрудник в състезанието ЕКООБЩИНА. Това е следващото издание на плана, което значи че той е към този момент традиция. Конкурсът цели да насърчи устойчивото развиване на българските общини в региона на ръководството на водите, отпадъците, енергийна успеваемост и устойчива градска подвижност, тъй като интелигентните градове са бъдещето. Това е образецът, който доста страни от Европа ползват сполучливо и ние следваме. Надявам се, че поддръжката и стратегиите, които осигуряваме от Министерство на регионалното развитие, ще допринесат общините да са все по-екологосъобразни “, показа господин Валентин Йовев, заместник-министър на районното развиване и благоустройството във връзка поддръжката на Министерство на регионалното развитие за плана.

В петте категории на конкурс ЕКООБЩИНА са поканени да вземат участие всички общини в България, а в новата категория „ Спорт и гражданско общество “, могат да вземат участие всички жители и неправителствени организации. В хода на самодейността ще бъдат извършени семинари по тематиките на петте категории, на които френски специалисти ще показват опита на общините във Франция. Първият семинар на тематика „ Устойчиво ръководство на водите” ще се организира на 17 април 2018 година, а този „ Устойчиво ръководство на отпадъците” ще бъде на 24 април 2018 година

Общините-кандидати ще се борят за премиите „ ЕКООБЩИНА 2018 “ и тридневно образователно посещаване във Франция за двама представители на общината лауреат. Както и при предишните издания, във всяка категория ще има по двама спечелили – един от дребна и един от огромна община. Според графика на дейностите общините ще могат да участват на семинарите и ще подават кандидатурите си до 31 юли 2018 година Всяка една от общините може да кандидатства и в петте категории. Окончателното решение на журито ще бъде оповестено на формалната гала по награждаването на спечелилите, която ще се организира през октомври 2018 година

Победители в „ ЕКООБЩИНА “ 2017, бяха 8 общини по две във всяка една категория – Драгоман и Павликени (категория „ Устойчиво ръководство на водите “), Столична община и Златоград (категория „ Устойчиво ръководство на отпадъците “), Смядово и Габрово (категория „ Енергийна успеваемост на постройките “), Бургас и Самоков (категория „ Устойчива подвижност “). Техни представители посетиха френските градове Париж, Лил, Нант и Ланс, като по време на пътуването се срещнаха с представители на локалната администрация, обмениха опит. Общо в двете издания на самодейността до момента, през 2016 година и 2017 година, присъединяване взеха над 65 общини, които подадоха 100 кандидатури в четирите категории. Общините-лауреати бяха оценени за положителните практики и достиженията си в устойчивото развиване.

Представители на корпоративните сътрудници на плана бяха Рено Пирел, общоприет управител на „ Рено Нисан “ в България, Снежана Семова, общоприет шеф на Saint-Gobain Weber за България, Фредерик Фарош, районен шеф на Веолия за България, Мигел Анхел Санчес Кандон, изпълнителен шеф на Декатлон за България и Мартин Заимов, изпълнителен шеф на Регионален фонд за градско развиване. Компаниите безспорно поддържат концепцията на състезанието, като и през тазгодишното му издание, те ще раздадат своите награди на общините-победители за поощряване на сходен вид екологични политики.

Конкурсът „ ЕКООБЩИНА “ се провежда от Френското посолство в България. Поводът за него е тактиката „ Европа 2020 “ и нейната водеща самодейност „ Европа за дейно потребление на ресурсите “. Според нея всички запаси би трябвало да се ръководят стабилно ― от суровините до силата, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези световни цели е допустимо само, посредством постигането им в локалните общности, за което отговорност носят локалните управляващи.
Конкурсът се организира за трета поредна година и е отворен за присъединяване на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще наблюдават са: действителни достижения на общините в петте обсъждани области; планове за идващите пет години; значителност на средствата, отделени за обсъжданите области, по отношение на наличния ресурс; измерение партньорство, координиране и връзка с всички съответни заинтригувани страни (граждани, сдружения, предприятия, други общини), при изработването и провеждането на политиките; автентичност на самодейностите. Кандидатурите на общините ще бъдат оценени от експертно жури във всяка една област. В края на състезанието ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории, надлежно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията „ Устойчиво ръководство на водите “ и до и над 40 000 души за останалите категории.
В изданието на състезанието през 2018 година, всички жители и Неправителствени организации, които имат интерес в областите спорт и здравословен метод на живот, ще могат да вземат присъединяване в него. От всички кандидатури ще бъдат определени 10, които в следствие ще бъдат поканени на уъркшоп за доусъвършенстване на концепциите си.
Повече информация за състезанието можете да намерите като наблюдавате линка www.ecoobchtina.bg. Следете всички вести за самодейността и на нейната фейсбук страница.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР