Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил

...
Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил
Коментари Харесай

Църквата Свети Архангел Михаил в Трявна отбеляза днешния празник

Днес българската православна черква уважава паметта на Свети Архангел Михаил – въплъщение на положителното, светлината и справедливостта! В православието, той е един от седемте ангели, стоящи постоянно пред престола на Господ и се смята за пълководец на цялото небесно войнство. Според националните обичаи името му се свързва с почитта на умрелите и техните души.  

Открай време, Архангеловден – вторият по значителност есенен православен празник след Димитровден, е извънредно специфичен за Трявна и тревненци. “Св. Архангел Михаил ” е светецът-закрилник на възрожденския ни град и най-старата тревненска черква носи точно неговото име. Затова и през днешния ден храмът празнува своя патронен празник.  
 Архангеловден е! Архангеловден е!
На 8 ноември църквата уважава безплътните небесни сили – Събор на св. Архангел Михаил. Денят е прочут още като Архангеловден. П...

Празничната света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който пожела най-много здраве и мощна религия на десетките миряни, които храмът събра на днешния Архангеловден.  

“Божията религия е значима за спасението на душата, която е цел на нашето житие тук. Всеки ден, ние по-малко, би трябвало да работим и за душата си. Иначе сме обречени от плевелите, които порастват на всички места към нас, само че ние не би трябвало да оставяме вярата ни да бъде заглушена и да я предаваме на другите, тъй като и Господ споделя: “Вяра без каузи е мъртва! ” и за това най-вече могат да ни оказват помощ ангелите-господни. Всеки да моли своя ангел и по този начин имайки тяхната поддръжка, имайки тяхното очакване, ние няма от какво да се боим и дано да гледаме Божията истина, която ни подарява обич и светлина. Честит празник, бъдете благословени всички вие и вашите рожби! Амин! ” приключи своето послание към всички присъстващи Великотърновският митрополит Григорий и добави, че на миряните ще бъдат раздадени православни молитвеници, които да занесат в своите домове.  

Днешният празник почетоха и зам. кметът на Община Трявна – господин Марин Маринов, кметът на Кметство Плачковци – господин Борислав Борисов и всички кметски наместници в Община Трявна, които също възпламениха свещички за здраве и уважиха паметта на своите починали близки и родственици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР