Днес Българската академия на науките представи изложбата 150 години от

...
Днес Българската академия на науките представи изложбата 150 години от
Коментари Харесай

БАН представи изложбата 150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет

Днес Българската академия на науките показа изложбата " 150 години от гибелта на Васил Левски. Места наизуст ". Тя е готова от Института за исторически проучвания и Централната библиотека на Българска академия на науките и е част от Националната стратегия за отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола на Свободата.



Изложбата " 150 години от гибелта на Васил Левски. Места наизуст " беше открита в Централната постройка на Българска академия на науките.

Акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките: " Българската академия на науките, макар че е по-духовна институция, а не е революционна таи по-специално отношение към Васил Левски, тъй като той е обвързван със основаването на българското книжовно сдружение 9 години преди Освобождението на България ".



Основната концепция на изложбата е да се показват главните места наизуст, като Къкринското ханче и къщата-музей в родния му град, които построяват облика на Апостола в ранните години след гибелта му.



Доц. доктор Алека Стрезова, историк: " Нашият екип реши да направи един малко по-различен прочит на тематиката. Подходихме по подобен метод, че да се спрем на местата наизуст. Да приказваме за това по какъв начин се ражда паметта за Левски, по какъв начин се построява обликът на нашия народен воин подобен, какъвто го познаваме и през днешния ден ".



Сред основните места наизуст с изключение на Къкринското ханче и къщата-музей в родния му град, са и паметниците му в София и Карлово, както и творбите на Христо Ботев и Иван Вазов. Изложбата ще бъде отворена за гости в идващите две седмици.



Репортер: Ерика Шаумян

фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР